O descoperire majoră a fost anunțată de oamenii de știință din SUA în cursa pentru recrearea fuziunii nucleare. Fizicienii au analizat tehnologia de zeci de ani, deoarece promite o sursă potențială de energie curată aproape nelimitată. Din acest motiv fuziunea nucleară a fost descrisă ca „Sfântul Graal” al producției de energie - procesul care alimentează Soarele și alte stele.
Directorul LLNL, Dr. Kim Budil, a spus: „Aceasta este o realizare istorică... în ultimii 60 de ani, mii de oameni au contribuit la acest efort și a fost nevoie de o viziune reală pentru a ne aduce aici”. Fizicienii încearcă de mai multe decenii să găsească o cale de a avea fuziune nucleară pentru că aceasta promite o sursă potențială de energie aproape nelimitată și care nu afectează mediul înconjurător.
Marți, cercetătorii americani au confirmat că au depășit un obstacol major – producerea de energie dintr-un experiment de fuziune – mai exact, mai multă energie a fost produsă decât cea care a fost folosită pentru a începe procesul. Experții spun, însă, că va mai dura mult până ce fuziunea nucleară va putea fi folosită pentru a încălzi și lumina casele oamenilor.
Cât de aproape este un viitor alimentat de fuziune?
Experimentul a avut loc la National Ignition Facility de la Laboratorul Național Lawrence Livermore din statul California. Fuziunea nucleară a fost descrisă ca „Sfântul Graal” al producției de energie. Prin fuziune se înțelege unirea atomilor de lumină, un proces care produce o cantitate mare de energie și care se regăsește în Soare și în alte stele. Fuziunea nucleară reprezintă opusul fisiunii nucleare, procesul care are loc într-o centrală nucleară și care se realizează prin ruperea atomilor. Fisiunea produce, însă, multe deșeuri periculoase care rămân radioactive o lungă vreme. Aceste deșeuri sunt deosebit de periculoase și trebuie stocate în siguranță pentru a nu provoca probleme. Fuziunea nucleară produce mult mai multă energie, și doar foarte puține deșeuri radioactive.
Acest experiment a costat miliarde de dolari - fuziunea nu este ieftină
Mai mult decât atât, procesul nu produce niciun fel de emisii și, deci, nu contribuie la încălzirea globală și la distrugerea mediului. Una dintre provocările uriașe este ținerea împreună a elementelor necesare în fuziune, fiind nevoie de o temperatură uriașă și de o presiune similară. Până acum, niciun alt experiment nu a reușit să producă mai multă energie decât cea consumată. Experimentul din California a costat 3,5 miliarde de dolari. O cantitate mică hidrogen este pusă într-un recipient de dimensiunea unei boabe de piper. Apoi, un laser puternic este folosit pentru a încălzi și comprima combustibilul pe bază e hidrogen.
Laserul este atât de puternic încât poate încălzi capsula la temperaturi de 100 de miliarde de ori mai mari decât atmosfera Pământului. În aceste condiții extreme, capsula începe să implodeze în ea însăși, forțând atomii de hidrogen să fuzioneze și să elibereze energie.
Reacţia oamenilor de ştiinţă
Dr. Melanie Windridge, CEO al Fusion Energy Insights, a declarat pentru BBC: „Oamenii de știință au fost incitanți din clipa când și-au dat seama pentru prima dată ce face ca Soarele să strălucească. Aceste rezultate de astăzi ne pun cu adevărat pe calea comercializării tehnologiei”.
Jeremy Chittenden, profesor de fizica și co-director al Centrului pentru Studii de Fuziune Inerțială de la Imperial College London, a declarat că aceasta este cu „adevărat o mare descoperire. Demonstrează că obiectivul mult căutat, „Sfântul Graal” al fuziunii, poate fi într-adevăr atins”, a spus el.
Gianluca Gregori, profesor de fizică la Universitatea din Oxford, a declarat: „Succesul de astăzi se bazează pe munca depusă de mulți oameni de știință din SUA, Marea Britanie și din întreaga lume. Odată cu descoperirea realizată acum, nu numai energia de fuziune este deblocată, ci şi o deschidere către o nouă știință”.
Unul dintre principalele obstacole este reducerea costurilor și creșterea producției de energie
Din păcate, experimentul a reușit să producă energie doar pentru a fierbe aproximativ 15-20 de ibrice cu apă și a necesitat investiții de miliarde de dolari. Și, deși experimentul a scos mai multă energie decât a introdus laserul, aceasta nu a inclus energia necesară pentru a face laserele să funcționeze - care a fost mult mai mare decât cantitatea de energie produsă de hidrogen.
Dar, ţinând cont de reuşită, se poate spune că acesta este un progres, deoarece oamenii de știință s-au luptat cu această dilemă de aproximativ 50-60 de ani. iar acum au primit un răspuns la această întrebare, mai scrie sursa menţionată.