Datorită unei descoperiri făcute de oamenii de știință, cancerul ar putea fi depistat din timp.
Grație unui test genetic dezvoltat de oamenii de știință, cancerul de esofag ar putea fi depistat cu 8 ani înainte de apariția lui, scrie Daily Mail.
În cazul în care celulele anormale apar în locul în care esofagul se conectează cu stomacul (afecțiune numită esofag Barrett) și devin canceroase, boala poate fi diagnosticată și tratată extrem de greu.
CITEȘTE ȘI Descoperire senzațională pe Autostrada de Centură a Bucureștiului. Arheologii sunt uluiți
La analize, pentru a se descoperi dacă un pacient suferă de această boală, un tub mic cu o cameră foto la capăt, numit endoscop, trebuie introdus prin gură sau nas pentru a identifica boala. Dacă sunt se consider că sunt expuși la risc, pacienții pot primi un tratament extins de care „nu au nevoie”, deoarece doar una din 300 de persoane cu această afecțiune va dezvolta cancer.
Dar un model statistic construit de oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge și Institutul European de Bioinformatică (EBI) promite să schimbe acest lucru.
Oamenii de știință au secvențiat ADN-ul a 88 de pacienți cu esofag Barrett și l-au comparat cu probele de la 777 de oameni sănătoși, permițându-le astfel să identifice „bucăți” care fuseseră șterse sau repetate de mai multe ori.
CITEȘTE ȘI Brexit. Londra avertizează UE: Fiți realiști ca să reluăm negocierile
După ce au folosit aceste informații pentru a construi un model statistic, oamenii de știință au monitorizat 76 de subiecți. Cercetătorii au constatat că au anticipat cu exactitate apariția cancerului la două treimi dintre pacienți în decurs de doi ani.
„Avantajul metodei noastre este dublu”, a explicat Sarah Killcoyne, cercetător la EBI. „Pacientii care au sindromul Brrett, care poate deveni canceros, au posibilitatea de a primi tratament mai devreme”.
„Sperăm ca metoda noastră să poată ajuta la îmbunătățirea detectării și tratamentului timpuriu și la scăderea tratamentului inutil pentru pacienții cu risc scăzut, fără a compromite siguranța pacientului”.