Evenimentul Zilei > Actualitate > Descoperire senzațională pe Autostrada de Centură a Bucureștiului. Arheologii sunt uluiți și se tem de hoți
Descoperire senzațională pe Autostrada de Centură a Bucureștiului. Arheologii sunt uluiți și se tem de hoți

Descoperire senzațională pe Autostrada de Centură a Bucureștiului. Arheologii sunt uluiți și se tem de hoți

Lucrările la Autostrada de Centură București au început la mijlocul lunii august pe un tronson din partea de sud a orașului. Întreaga autostradă are 102 kilometri și ar trebui inaugurată în 2024.

Numai că, pe unul dintre loturi a fost descoperită o veche așezare dacică, ceea ce va duce la oprirea construirii pentru câteva sute de metri pătrați vreme de aproape o lună.

„Din punct de vedere științific, așezarea aceasta este foarte importantă. Este din zona sfârșitului primei epoci a fierului și începutul cele de-a doua. Este o zonă gri din punct de vedere științific și a definirii culturale, arheologice și a tipului de viață din acea epocă pentru această zonă de câmpie”, a declarat arheologul Petre Colțeanu pentru Digi 24.

Deocamdată, arheologii au descoperit resturi de vase, dar așteptările sunt mari. Ei speră să găsească și obiecte de podoabă sau unelte agricole, pentru că în zona respectivă a fost un sat. Pentru ca hoții să nu fie atrași de comoara descoperită, a fost pusă pază peste tot. „Tot timpul apare tentația, de aia avem pază peste tot. Am avut situații în care am găsit intervenții, ne-am învățat minte și avem pază”, a precizat unul dintre arheologi.

Reprezentanții constructorului spun că nu sunt afectați de situl arheologic și lucrările se desfășoară pe restul suprafeței de 1,7 kilometri ai lotului 2. În paralel a început și construcția unuia dintre podurile viitoare autostrăzi.

Autostrada are în total 102 kilometri și a fost împărțită în 7 loturi, dintre care patru loturi pentru secțiunea de nord și trei loturi pentru secțiunea de sud. Lucrările au început la lotul 2 din cadrul autostrăzii de centură A0 Sud, care este cuprins între localitățile Berceni și Bragadiru și are o lungime de 17 kilometri.

Potrivit contractului semnat cu constructorul turc Alsim Alarko, lucrările ar trebui să dureze 30 de luni, ceea ce înseamnă că lotul ar trebui inaugurat în februarie 2022.

Autostrada de Centură a Bucureştiului este finanţată de la bugetul UE, valoarea lucrărilor ridicându-se la peste un miliard de euro.

„Este bine că lucrările încep pe toate tronsoanele autostrăzii de centură. Suntem în progres de la preluarea guvernării. Dacă ne mai lasă unii cu contestaţiile, care, pur şi simplu, nu fac altceva decât să boicoteze ritmul de construcţie a infrastructurii de transport, vom semna până la sfârşitul anului toate contractele de proiectare şi execuţie pe cele patru tronsoane de nord.

De asemenea, am încredere că vor începe lucrările de construcţie, până la sfârşitul anului, pe toate cele trei tronsoane din zona de sud – atât pe tronsonul 1, pe tronsonul 2 încep astăzi, cât şi pe tronsonul 3, unde aşteptăm compania care a câştigat să finalizeze proiectul tehnic şi să îndeplinim toate condiţiile pentru a putea da ordinul de începere a lucrărilor de construcţie”, declara premierul Ludovic Orban la inaugurarea lucrărilor primului lot.