Evenimentul Zilei > International > Un manuscris găsit în Marea Moartă a fost DESCIFRAT. Mesajul pe care îl conținea este INCREDIBIL
Un manuscris găsit în Marea Moartă a fost DESCIFRAT. Mesajul pe care îl conținea este INCREDIBIL

Un manuscris găsit în Marea Moartă a fost DESCIFRAT. Mesajul pe care îl conținea este INCREDIBIL

Cercetătorii in Israel au realizat un lucru uimitor. În decurs de un an au reușit să pună cap la cap șaizeci de mici fragmente dintr-un manuscris găsit în Marea Moartă și să descopere sensul acestuia.

Timp de un an, cercetătorii din Israel și-au dat silința să unească șaizeci de fragmente mici ce aparțineau unui manuscris descoperit în Marea Moartă. Astfel, s-a descoperit descoperit faptul că acesta conținea informații despre un anume festival ce marchează schimbările de anotimpuri, scrie BBC.

Cele 900 de suluri, scrise de o sectă evreiască veche, au fost o sursă de fascinație, deoarece au fost descoperite pentru prima dată într-o peșteră din Qumran în 1947.

Colecția este considerată cea mai veche copie a Bibliei Evreiești găsită vreodată, datând cel puțin din secolul al IV-lea î.Hr.

În prezent, cercetătorii nu au un răspuns cert cu privire la autorul sau autorii manuscriselor, deși unii savanți sunt de părere că au fost scrise de o sectă ascetică de deșert numită esenieni.

Secțiunile manuscriselor au fost „sudate” de Dr. Eshbal Ratson și prof. Jonathan Ben-Dov de la Universitatea Haifa. Acestea au fost destul de greu de descifrat, fiind scrise în cod, iar unele fragmente au fost mai mici de 1 cm2 (0,155 cm²). În manuscris sunt detaliate ocazii speciale celebrate de secta evreiască veche. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, numele folosit de sectă pentru un festival ce avea loc de patru ori pe an și care marca tranziția dintre anotimpuri- Tekufah. Același cuvânt din ebraica modernă înseamnă „perioadă”.

Cercetătorii israelieni au fost ajutați să descifreze codul prin adnotările descoperite în margini de un scriitor care a corectat erorile făcute de autorul inițial. „Ce este frumos este faptul că aceste comentarii au fost sugestii care m-au ajutat să-mi dau seama de înțelesul acestui puzzle – mi-au arătat cum să asamblez manuscrisul”, a spus Dr. Ratzon, potrivit aceleiași surse.

Bucățile de manuscris au fost descoperite în peșterile din Qumran, pe malul vestic al Mării Moarte între 1947 și 1956. Ele au fost descoperite pentru prima oară de către un tânăr păstor beduin care căuta oi pierdute.