Descoperă noul medicament revoluționar împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice. Cresomicina se dovedește eficientă în eliminarea infecțiilor grave.
O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Illinois (Chicago) a realizat un medicament testat pe șoareci care combate cu succes super-bacteriile rezistente la antibiotice.
A fost inventat un nou antibiotic
Noul medicament, cunoscut sub numele de cresomicină, s-a dovedit a fi eficient în eliminarea mai multor bacterii care provoacă infecții grave și sunt din ce în ce mai rezistente la tratamentele existente, potrivit unui articol publicat în „Science”.
„Este mai puternic decât predecesoarele sale și mai letal împotriva bacteriilor mortal”, a spus Yury Polikanov, coautor al cercetării și profesor universitar de Științe Biologice.
Sinteza cresomicinei face parte din eforturile cercetătorilor de a depăși rezistența antimicrobiană problematică (RAM), care apare atunci când bacteriile, virușii, ciupercile și paraziții dezvoltă capacitatea de a supraviețui tratamentelor. RAM, cauzată în mare parte de utilizarea excesivă a antibioticelor, este deja legată de cinci milioane de decese pe an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Cresomicina, antibioticul viitorului
Potrivit articolului, cresomicina a fost eficientă împotriva bacteriilor periculoase precum Staphylococcus aureus, care provoacă infecții la nivelul pielii și a altor organe; Escherichia coli (E-coli), responsabilă de bolile intestinale și ale tractului urinar și Pseudomonas aeruginosa, care declanșează infecții în sânge și plămâni.
Un mare obstacol în abordarea acestei rezistențe îl reprezintă investiția scăzută în cercetare cauzată de deficitul de antibiotice sintetice. Prin urmare, unitățile de asistență medicală au folosit de multă vreme tratamente derivate din produse naturale, cum ar fi penicilinele și cefalosporinele, dar acestea sunt din ce în ce mai ineficiente pe măsură ce agenții patogeni evoluează și găsesc modalități de a le învinge.
Autorii articolului recunosc că problema antibioticelor est descurajantă , dar spun că cercetările lor „cresc speranța pentru descoperirea unor agenți antibacterieni eficienți împotriva RAM în viitor”. Potrivit dlui Polikanov, ei s-au inspirat dintr-un antibiotic de la compania farmaceutică Roche pentru a crea cresomicina, dar au remodelat-o și au adăugat caracteristici suplimentare. Tim Walsh, profesor la Universitatea din Oxford și expert în RAM, explică că rezultatele testelor cu cresomicina par „promițătoare”, dar că ar fi necesare mai multe date privind eficacitatea acesteia împotriva grupului de bacterii Gram-negative, care constituie o problemă centrală în propagarea RAM.
Bacteriile cele mai periculoase ar putea fi combătute
„Până la o analiză ulterioară, este dificil să se prezică valoarea acestui nou antibiotic împotriva infecțiilor bacteriene Gram-negative severe ca un medicament singular”, a spus el. „Compania farmaceutică elvețiană Roche efectuează studii clinice asupra unui antibiotic îndreptat cu succes împotriva unei bacterii cunoscute sub numele de Acinetobacter baumannii rezistentă la carbapenemi, cunoscuţi și sub numele de crabi”, a continuat el.
Oamenii de știință spun că această descoperire ar putea fi folosită pentru a investiga dacă ar putea fi reformulată pentru a ataca alți agenți patogeni rezistenți la antibiotice.
Crabii care provoacă boli care pun viața în pericol la pacienții spitalizați, sunt clasificați ca o preocupare prioritară de către OMS și ca o amenințare urgentă de către Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite. (Tradicerea-Rador)
Sursa: 20 Minutos