Antibioticul speranţei. A învins tulpini de pneumonie și septicemie la șoareci

Antibioticul speranţei. A învins tulpini de pneumonie și septicemie la șoareci Sursa foto: Arhiva EVZ

Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou antibiotic care poate distruge bacteriile rezistente la actualile antibiotice. A învins tulpini de pneumonie și septicemie la șoareci, dând speranțe pentru testele pe oameni.

Antibiotic nou,  care dă speranţe. Oamenii de știință au descoperit o clasă complet nouă de antibiotice Acestea par să ucidă una dintre cele trei bacterii considerate a reprezenta cea mai mare amenințare pentru sănătatea umană. Acestea rezistenţă extinsă la medicamente, potrivit The Guardian.

Antibiotic ce învinge tulpinile rezistente la alte antibiotice

Zosurabalpin a învins tulpini de Acinetobacter baumannii (Crab) rezistente la medicamente foarte rezistente la Carbapenem în modele de pneumonie și sepsis la șoareci. Şi era în curs de testare în cadrul testelor la om.

Crab este clasificat ca agent patogen critic de prioritate 1 de către Organizația Mondială a Sănătății, alături de alte două forme de bacterii rezistente la medicamente - Pseudomonas aeruginosa și Enterobacteriaceae.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Crabul este o cauză semnificativă de infecție în spitale. În special la persoanele care folosesc aparate de respirație artificială", a declarat dr. Andrew Edwards, lector principal de microbiologie moleculară la Imperial College London.

„Deși nu este un agent patogen agresiv, acesta este rezistent la mai multe antibiotice diferite. Ceea ce îl face foarte dificil de tratat", a spus profesorul.

A fost descoperit antibioticul care distruge tulpini rezistente

Sursa foto: arhiva EVZ

Niciun medicament pentru Crab, timp de 50 de ani

Niciun antibiotic nou pentru bacteriile Gram-negative nu a fost aprobat în mai bine de 50 de ani.

Roche identificase anterior Zosurabalpin ca fiind capabil să blocheze dezvoltarea A baumannii. Dar nu era clar cum funcționează sau dacă ar fi eficient la animalele cu infecții legate de crab.

Printr-o serie de experimente publicate în Nature, profesorul Daniel Kahne de la Universitatea Harvard din Cambridge, SUA, și colegii săi au arătat că medicamentul a împiedicat transmiterea LPS către membrana externă a bacteriei, ucigând-o.

De asemenea, ei au descoperit că Zosurabalpin a redus considerabil nivelurile de bacterii la șoarecii cu pneumonie indusă de Crab și a prevenit moartea celor cu septicemie cauzată de Crab.

Lobritz a spus: "Este pentru prima dată când găsim ceva care funcționează în acest mod. Deci este unic în ceea ce privește compoziția sa chimică și mecanismul de acțiune".

Antibiotic, descoperit cu ajutorul AI

Folosindu-se de inteligența artificială, oamenii de știință au făcut o descoperire semnificativă. Primele antibiotice noi din ultimii 60 de ani.

Identificarea unui compus nou, capabil să eradicheze o bacterie rezistentă la medicamente, care provoacă mii de decese în întreaga lume anual, ar putea marca un moment crucial în eforturile de combatere a rezistenței la antibiotice.

Inteligența Artificială

Antibiotice realizate cu inteligența artificială. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cercetarea s-a axat în special pe combaterea Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA).

Afecțiunile generate de infecțiile cu MRSA pot să prezinte variații. Începând de la infecții ușoare ale pielii și până la complicații mai grave, cu potențial letal.

„Munca noastră oferă un cadru eficient în timp. Eficient din punct de vedere al resurselor și perspicace din punct de vedere mecanic. Din punct de vedere al structurii chimice. În moduri pe care nu le-am avut până acum”, a spus James Collins, profesor de Inginerie Medicală și Știință la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) și unul dintre autorii studiului.

În vara anului 2023, o companie cu sediul în Hong Kong a inițiat procesul de testare pe voluntari umani a primului medicament dezvoltat în totalitate cu inteligența artificială.

Medicamentul este numit INS018_055. El este folosit pentru tratarea fibrozei pulmonare idiopatice, o formă de boală pulmonară cronică.