O Jamboree, așa cum a definit-o Robert Baden-Powell reprezintă o adunare cât mai mare a cercetașilor din toată lumea, reuniți cu scopul de a desfășura activități împreună, de a se cunoaște și a lega prietenii pe o viață.

Jamboreea din Japonia a reunit peste 32.000 de participanți din 150 țări de pe 6 continente.

Contingentul României este format din 23 de tineri și adulți (12 exploratori, trei lideri şi opt membri ai Echipei Internaționale de Organizare) ai Organizației Naționale „Cercetașii României”, membri în diferite filiale: CL Lotus Tulcea, CL Valea Lupului, CL Panaitescu, CL Târgu-Mureș, CL Sf. Iosif Muncitorul Piatra Neamț, Centrul Universitar București și CL Cluj- Napoca.

În spiritul unității și solidarității mutuale, tema principală a evenimentului, activitățile din cadrul Jamboreei sunt dezvoltate în baza următoarelor principii: unitate, armonie, cooperare, prietenie și pace între oameni.

 Programul celor 14 zile de activitate este distribuit pe module de învățare și socializare: explorarea naturii, activități de apă, pace, dezvoltare globală, știință, interculturalitate, servicii în sprijinul comunității. Doi tineri români, Elena Topală și Călin Gabor au fost reprezentanții oficiali ai țării noastre la ceremoniile memoriale pentru pace din Nagasaki, respectiv Hiroshima, care au avut loc pe data de 5 august.