Cercetarea din Republica Moldova, dominată de femei. Cum arată datele oficiale

Cercetarea din Republica Moldova, dominată de femei. Cum arată datele oficialeSursa foto: Arhiva EVZ

Domeniul cercetării din Republica Moldova este dominat de femei, care sunt prezente într-un procent de peste 50 la sută, după cum o arată datele oficiale.

Mai bine de 50 la sută dintre cercetătorii din Republica Moldova sunt femei, conform datelor oficiale. Care activează în mare măsură în domeniul științelor umanistice. Potrivit datelor anunțate de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării (MEC) din țara vecină, fiecare a doua cercetătoare deține titlul științific de doctor, iar una din trei - de doctor habilitat. Cele mai puține femei cercetătoare activează în domeniul științelor naturale, agricole și inginerești, a precizat secretara de stat la Ministerul Educației și Cercetării, Adriana Cazacu.

Cercetarea din Republica Moldova, dominată de femei

„Pe primul loc stau științele umaniste, cu 61,3% femei în acest domeniu. Pe locul doi, științele medicale - 60,2% sunt fete și femei în acest domeniu. Pe locul trei, științele sociale și economice - 56,4% și suntem în alte trei predominate de bărbați, în științele agricole, în științele inginerești, tehnologii și științele naturii”, a afirmat Adriana Cazacu.

Sursa foto Dreamstime

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2022 în Republica Moldova activau 2809 cercetători, dintre care 1429 de femei, după cum notează jurnaliștii de la siteul radiomoldova.md.

Descoperire importantă a oamenilor de știință din țara vecină

Altfel, după ani de experimente, câțiva oameni de știință din Republica Moldova au reușit să inventeze un material care nu mai există nicăieri în lume.

În Republica Moldova, oamenii de știință de la Universitatea Tehnică au inventat aerogalnitul. Este vorba despre un material care, în același timp, respinge și atrage apa. Și tot aici a fost produs celebrul satelit, care mai apoi a fost lansat în spațiu. Este vorba despre ani de muncă și cercetare.

„Avem aici o bucată de aerogalnit. Este un material hidrofil și hidrofob în același timp. Respinge apa și atrage apa în același timp. Punem o picătură de apă și ea își păstrează forma. Nu va pătrunde în interior. Dar dacă o punem pe suprafața apei și vom încerca să îl ridicăm, el nu va permite”. A afirmat doctorul și cercetătorul științific superior la Universitatea Tehnică a Moldovei, Tudor Braniște.