Evenimentul Zilei > Economie > Şeful ANPC: „Comisia UE nu consideră retroactivitatea o problemă a OUG 50”
Şeful ANPC: „Comisia UE nu consideră retroactivitatea o problemă a OUG 50”

Şeful ANPC: „Comisia UE nu consideră retroactivitatea o problemă a OUG 50”

Retroactivitatea nu este o problemă care trebuie luată în discuţie în Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2010, au declarat oficiali din Comisia Europeană (CE), potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu.

"Am discutat cu oficialii din Comisia Europeană şi nici ei nu consideră că aşa-zisa retroactivitate în OUG nr. 50/2010 ar fi o problemă", a declarat pentru EVZ, Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), după ce s-a întors de la Bruxelles.
Băncile au cerut în repetate rânduri ca Ordonanţa de Urgenţă nr. 50 să nu se aplice şi creditelor în derulare, ceea ce scotea în afara incidenţei acestei legi peste 8 milioane de împrumuturi. Adică nu ar fi influenţat cele peste 4,5 milioane de debitori, ci numai pe cei care urmează să-şi facă un împrumut.
Potrivit acestuia, unul din principalele motive pentru care a mers la Bruxelles a fost acela de a discuta OUG 50 şi pentru a cere mai mult timp de răspuns în scrisoarea pe care autorităţile române vor trebui să o trimită Comisiei Europene.
"Au fost de acord cu perioadă de o lună jumătate cât am cerut noi, dar putem prelungi acest termen dacă este nevoie", a mai spus şeful ANPC.
Discutarea amendamentelor depuse la ordonanţa de urgenţă nr. 50 privind creditele populaţiei s-a blocat din nou astăzi, după ce membrii Comisiei pentru buget, finanţe, bănci din Camera Deputaţilor au analizat aproape o oră şi jumătate un singur articol şi nu au ajus la nicio concluzie, pentru ca apoi să îşi dea seama că nu mai întrunesc cvorumul.
Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a cerut, la ultima vizită în România, modificarea OUG 50, pentru eliberarea următoarei tranşe de împrumut, în valoare de peste 870 milioane de euro. Ulterior, atât Franks, cât şi autorităţile române au explicat că OUG 50 va trebui modificată, dar nu mai este o condiţie în eliberarea tranşei.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: