Cenzura în Rusia a ajuns la cote maxime. Jurnaliști incomozi, declarați indezirabili

Cenzura în Rusia a ajuns la cote maxime. Jurnaliști incomozi, declarați indezirabili Vladimir Putin, Rusia / Sursa: Facebook

Într-un comunicat de presă al Parchetului General, anchetatorii sunt numiți ”pseudo-jurnaliști” care colectează informații despre armata și militarii ruși.

Procuratura Generală rusă a declarat activitățile organizației de investigație Conflict Intelligence Team (CIT) ca fiind indezirabile în Rusia. Membrii acesteia analizează conflictele militare, în special în Ucraina și Siria, folosind surse deschise.

”Informațiile sunt folosite ulterior pentru a-i discredita”, a precizat Parchetul General.

Recunoașterea unei organizații ca fiind indezirabilă înseamnă interzicerea activității sale în Rusia, interzicerea distribuirii materialelor sale și a cooperării cu aceasta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate articolele scrise de CIT, le pot aduce jurnaliștilor o urmărire penală efectuată de procurori. Autoritățile au dreptul de a bloca site-urile unor astfel de organizații.

Orice jurnalist care se referă la armata rusa poate deveni indezirabil.

Orice jurnalist care se referă la armata rusa poate deveni indezirabil. Sursa: Arhiva EVZ

Ruslan Leviev (Karpuk), fondator al Conflict Intelligence Team, a fost arestat în contumacie de un tribunal din Moscova într-un dosar penal pentru răspândirea de falsuri despre armata rusă. În prezent, el se află în Statele Unite.

Chiar și adevărul este considerat fals

Instanțele rusești recunosc drept falsuri despre armata rusă orice informație despre acțiunile forțelor armate care contrazice poziția agențiilor oficiale rusești.

În unele cazuri, chiar și calificarea acțiunilor de luptă ale Rusiei împotriva Ucrainei, drept război, poate fi motiv de urmărire penală, deoarece Moscova le numește operațiune militară specială.

Jurnaliștii care lucrează pentru acest site au plecat din Rusia la scurt timp de la momentul declanșării războiului împotriva Ucrainei, pentru a evita să fie asasinați sau arestați. Cei care au preferat să rămână scriu în condiții depline de anonimat, pentru a se feri de represlaiile regimului Putin.

”O parte sunt în Rusia, dar sunt anonimi. Nu avem o bază de date care să fie piratată pentru li se divulga numele. Încercăm să luăm toate măsurile pentru securitatea lor”, a dat el asigurări.

Din 2015, peste 100 de organizații au fost adăugate în Registrul organizațiilor indezirabile. Printre acestea se numără centre internaționale de experți și centre pentru drepturile omului, mass-media, inclusiv rusești, asociații de opoziție și religioase.