Unul dintre cele mai importante ziare de opoziție din Rusia și-a anunțat încetarea apariției până la finalul războiului din Ucraina. Este vorba despre publicația Novaya Gazeta, al cărei redactor șef a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 2021. Decizia conducerii ziarului este legată de legislația impusă de Vladimir Putin care prevede pedepse cu până la 15 ani de închisoare pentru cei care relatează despre invazia trupelor rusești din Ucraina.
Una dintre cele mai cunoscute publicații de opoziție, cunoscută pentru articolele și investigațiile în care denunță abuzurile și corupția regimului condus de Vladimir Putin își încetează apariția. Decizia a fost luată de conducerea ziarului, Novaya Gazeta în contextul legilor care interzice rușilor să facă declarații sau comentarii - inclusiv în presă - despre situația dezastruaoasă a războiului din Ucraina.
Novaya Gazeta a anunțat că își va suspenda activitatea redacțională până la încheierea războiului din Ucraina. Publicația din Rusia a anunțat că își va suspenda activitatea redacțională până la încheierea războiului din Ucraina.
Într-un anunț pe Twitter, redactorii ziarului, condus de Dmitri Muratov care a fost distins anul trecut cu Premiul Nobel pentru Pace, au transmis că ziarul la care lucrează își va înceta apariția. Decizia este valabilă până la finalizarea „operațiunii speciale din Ucraina”, după cum relatează The Guardian.
„Nu există altă soluţie. Pentru noi şi, ştiu, pentru voi, aceasta este o decizie teribilă şi dureroasă. Dar trebuie să ne protejăm unii pe alţii”, le-a transmis într-o scrisoare Muratov cititorilor ziarului.
Motivele care stau la baza deciziei
Hotărârea a fost luată după ce conducerea ziarului a primit un al doilea avertisment oficial din partea autorității ruse de supraveghere a comunicațiilor de stat, Roskomnadzor.
Roskomnadzor a constatat că Novaya Gazeta nu a reușit să marcheze o organizație neguvernamentală la care se face referire într-unul din articolele sale, ca ca „agent străin”, așa cum cere legislația din Rusia. Drept urmare, pentru a evita ca jurnaliștii săi să fie târâți prin anchete și, eventual condamnați la ani grei de pușcărie, s-a luat această decizie.
„Am primit un alt avertisment de la Roskomnadzor. Drept urmare, suspendăm publicarea ziarului în online și pe hârtie - „până la sfârșitul «operațiunii speciale pe teritoriul Ucrainei». Cu stimă, redactorii «Novaya Gazeta»”, au anunțat jurnaliștii care își desfășoară activitatea în redacția acestei publicații.
Dmitri Muratov cedează premiul Nobel
Săptămâna trecută, pe 22 martie, Dmitri Muratov a anunțat că a luat decizia de a-și dona Premiul Nobel pentru Pace, obținut în 2021, către refugiații ucraineni. Informația a fost prezentată pe site-ul redacției pe care o conduce.
„Novaia Gazeta și cu mine am decis să donăm medalia Premiului Nobel pentru Pace 2021 Fondului ucrainean pentru refugiați. Sunt deja peste 10 milioane (de refugiați – n.r.). Vă rugăm să răspundeți caselor de licitații care au scos la licitație acest premiu faimos în lume”, a precizat Dmitri Muratov. În același context, al războiului declanșat de Rusia în Ucraina, Novaya Gazeta propus o serie de măsuri menite să ducă la rezolvarea crizei refugiaților din războiul din Ucraina.
„Ce trebuie făcut imediat: opriți focul, faceți schimb de prizonieri, returnați trupurile celor decedați, furnizați coridoare umanitare și asistență, primiți refugiați. Ce putem face: să împărțim cu refugiații pașnici, copiii răniți și bolnavi care au nevoie de tratament urgent, ceea ce vă este drag și are un preț pentru alții”, se mai arată pe site-ul publicației Novaia Gazeta.