Centrul strategic al NATO se va muta în flancul estic. Mircea Geoană: „O nouă realitate de care trebuie să profităm”

Centrul strategic al NATO se va muta în flancul estic. Mircea Geoană: „O nouă realitate de care trebuie să profităm” Sursa foto: Mircea Geoana / Facebook

Mircea Geoană a făcut o serie de declarații referitoare la războiul din Ucraina. Secretarul general adjunct al NATO susține că centrul strategic de greutate al Europei se va muta către Est.

Mircea Geoană susține că România va devenit o țară nu doar relevantă strategic, ci și una cu o importanță economică, politică și tehnologică. Secretarul general adjunct al NATO a declarat, astăzi, 27 octombrie, în timpul Conferinței internaționale „NATO și războiul din Ucraina. Reechilibrare geografică și consolidare instituțională”, că țara noastră trebuie să profite de noua realitate apărută după declanșarea conflictului de Rusia.

Mai mult decât atât, Geoană susține că atunci când cancelarul Germaniei a fost la Praga, a avut o declarație importantă pentru România. Olaf Scholz a precizat că deoarece Rusia s-a decuplat de Europa, centrul de greutate al UE se va muta spre flancul estic. Pentru țara noastră acest lucru înseamnă teritoriul de la Negru Vodă până la Satu Mare, trecând prin zona strategică extrem de importantă pe care Iașiul și Moldova o reprezintă.

În acest context, Geoană a mai spus că declarația cancelarului german trebuie privită ca o observație economică, tehnologică și politică de guvernanții care conduc România. „Cred că această nouă situație din Europa creează condiții ca relevanţa strategică a ţărilor de pe flancul estic, inclusiv a României, o ţară extrem de relevantă strategic pentru noi, să devină şi o relevanţă de natură economică, politică şi tehnologică. Centrul de greutate se mută către Est, centrul de greutate se mută către o nouă realitate, de care trebuie să profităm”, a afirmat Geoană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mircea Geoană, despre războiul din Ucraina

De asemenea, oficialul NATO consideră că estul României va deveni mult mai important pentru investiții și pentru business. În același timp, politicianul a mai adăugat că în această zonă sunt șanse de condiţii de viaţă mai bune. De asemenea, dezvoltarea infrastructurii ar însemna posibilitatea de dezvoltare în egală măsură cu relevanța strategică a țării noastre.

Mircea Geoană a condamnat, totodată, „atacurile sălbatice” pe care armata rusă le lansează împotriva infrastructurii civile şi energetice din Ucraina. În plus, el a oferit asigurări că flancul estic al NATO şi România vor fi protejate de bombardamentele Moscovei. În final, secretarul a reconfirmat sprijinul pentru Kiev.

„Cu toţii suntem preocupaţi de acest război barbar şi prelungit. Federaţia Rusă este singurul vinovat pentru acest război cumplit. Suntem acum într-o fază de nouă escaladare la nivelul războiului. Pe lângă atrocităţile pe care le-am văzut, vedem atacuri sălbatice împotriva infrastructurii civile şi energetice. Suntem într-un moment extrem de important în desfăşurarea acestui război”.