Centrul civic al Braşovului, racordat ilegal la curent

Centrul civic al Braşovului, racordat ilegal la curent

Administraţia locală a tăiat ieri de la furnizarea energiei electrice un sediu al primăriei şi câteva clădiri de bănci şi firme.

Unul dintre sediile Primăriei Braşov, Casa de Asigurări de Sănătate şi mai multe clădiri în care funcţionează bănci şi firme, în plin centrul oraşului, au rămas ieri fără curent electric timp de câteva ore. Măsura de tăiere de la furnizare a fost luată în urma unui avertisment al administraţiei locale şi al Electrica, referitor la racordarea semiilegală la curent electric a imobilelor din zonă. Deservicii aduse oraşului Primarul George Scripcaru (PDL) i-a convocat pe oamenii de afaceri care au concesionat terenuri din Centrul Civic pentru a le atrage atenţia că aduc deservicii serioase Braşovului. „Toate blocurile de acolo sunt racordate prin tot felul de improvizaţii ilegale la un singur trasformator, al unei firme care nu are nicio treabă cu distribuţia curentului electric. Sunt cabluri de înaltă tensiune trase peafară, cabluri şi improvizaţii puse peste tot, lucrări făcute fără aprobări şi nu răspunde nimeni de ele“, s-a plâns Scripcaru.

Concesionarii şi proprietarii din Centrul Civic, care deţin şi transformatorul de curent, au primit termen o lună să se conformeze, iar acesta a expirat ieri.

„Le-am cerut să reglementeze situaţia din punct de vedere legal, să nu existe lucrări neautorizate. I-am ajutat de fiecare dată să obţină uşor autorizaţiile de care aveau nevoie, tocmai pentru că nu vreau ca Centrul Civic să arate aşa cum arată acum. Nu au fost în stare nici măcar să arunce deşeurile proprii în altă parte decât pe domeniul public. Le-am cerut să-şi împrejmuiască zona în care construiesc. Nimic din ce le-am cerut eu nu au făcut“, a reclamat primarul. Scripcaru ameninţă cu amenzi usturătoare Chiar şi primăria are câteva birouri într-un bloc din zonă, însă este reprezentată asociaţia de proprietari din care face parte.

Primarul a permis repunerea în funcţiune a postului de transformare până luni, când va avea loc o nouă întâlnire cu toţi cei implicaţi.

Acesta a ameninţat cu amenzi de minim un miliard de lei vechi pentru cei care nu se pun în regulă cu lucrările de acolo.

„Ceea ce trebuia să facem noi în 30 de zile nu s-a făcut în 18 ani de când există aceste construcţii. S-a ajuns în această situaţie punctuală din cauza unui complex mult mai larg de împrejurări. Mi se pare că se intră cu bocancii într-o ciorbă în care de 18 ani nu reuşim să limpezim nimic“, a declarat Liviu Zârnoveanu, preşedintele Asociaţiei de proprietari „Centrul Civic“ - Blocul C7. PLANURI Moştenire a Epocii de Aur Adunătura de blocuri numită Centrul Civic din Braşov, construită la finalul anilor ’80, ar fi urmat să fie centrul politic şi administrativ al judeţului. Aici ar fi trebuit să fie mutate Consiliul Popular, Comitetul Judeţean de Partid şi o imensă Casă de Cultură. Parcul actual ar fi fost un platou pentru mitingurile ceauşiste. Din 1990, jumătate din clădiri nu sunt terminate, iar cele lăsate „la roşu“ au fost vândute sau concesionate către diverşi oameni de afaceri. Acum găzduiesc câteva bănci, instituţii publice, mici firme, baruri, magazine sau locuinţe particulare.

Ne puteți urmări și pe Google News