Centralele nucleare sunt o posibilă soluție pentru schimbările climatice

Pe 30 aprilie, centrala nucleară Indian Point, situată la aproape 50 de kilometri de New York, a fost închisă.

Timp de zeci de ani, centrala a oferit majoritatea energiei electrice fără carbon din oraș, precum și locuri de muncă pentru aproape o mie de oameni. 

Centralele nucleare, o sursă a îndepărtării carbonului din aer

Guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, o figură cheie din spatele acestei mișcări, a spus că închiderea Indian Point ne-a adus „mai aproape de atingerea obiectivelor noastre privind o energie curată”. 

Prima lună lipsită de ajutorul centrale a înregistrat o creștere cu 46% a intensității carbonului la nivelul întregului stat, comparativ cu momentul în care Indian Point era operațională. New York a înlocuit energia acestei centrale cu surse de combustibili fosili precum gazul natural. În Germania, în urma unei campanii din anii 2000, au fost închise treptat centralele, invocând probleme de sănătate. O lucrare recentă a constatat că ultimele două decenii au dus la o creștere a emisiilor de carbon, putând ucide anual 1.100 de oameni.

Există puține țări care au reușit să-și decarbonizeze rețele, toate având la bază o centrală nucleară sau de hidroelectricitate, adăugând surse regenerabile precum cele eoliene și solare. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt capabile să furnizeze energie electrică ori de câte ori avem nevoie de ea. 

Ostilitatea față de energia nucleară

Problema apare din asocierea între armamentul nuclear și puterea nucleară. Reactoarele avansate sunt proiectate cu sisteme de siguranță pasivă, care nu au nevoie de intervenția oamenilor sau a unui computer pentru a fi dezactivate în cazuri de urgență. Acestea folosesc forțe naturale, precum gravitația, pentru a le dezactiva, menținând monitorizarea activă ca rezervă. 

Există unele îngrijorări legitime cu privire la deșeurile nucleare. Cantitatea de deșeuri produsă a fost redusă dramatic și cea mai mare parte din ceea ce a rămas poate fi reciclată pentru a genera mai multă energie electrică. Energia regenerabilă produce deșeuri proprii, sistemele solare având nevoie de metale grele precum cadmiul, plumbul și arsenicul, care spre deosebire de deșeurile nucleare, nu își pierd toxicitatea în timp.

După cum subliniază un articol din Science: „Bateriile vehiculelor electrice nu sunt concepute pentru a fi reciclate” și ar putea aduce probleme de sănătate, pe măsură ce celulele bacteriilor se descompun în depozite de deșeuri, conform the Guardian.