Viața la bloc. Informații neașteptate despre centralele termice

Centrală termică .Sursa foto: Arhiva EVZ

În ciuda faptului că majoritatea blocurilor construite în comunism au fost legate la sisteme colective de încălzire, mulți români au reușit să scape de această povară și să iasă din sistemul de încălzire centralizat. Astfel, deși pare greu de crezut, centralele termice sunt folosite de aproape 60% dintre gospodăriile din România, fie că este vorba de case, fie că e vorba de apartamente.

Centrala termică pe gaz este principala sursă de încălzire a locuinţelor din România, dar şi a apei calde menajere, potrivit unui sondaj realizat pentru platforma Despre-energie.ro. 58% dintre români folosesc un astfel de echipament, în timp ce aproximativ 16% sunt racordaţi la sistemele de încălzire centralizate, 15,6% utilizează sobe cu lemne şi sub 1% folosesc pompe de căldură.

Centrala termică pe gaz, principala sursă de încălzire

Pentru a ţine facturile sub control în perioadele reci, peste 36% din respondenţi spun că au ţinut centrala pornită pentru a se încălzi între 2 şi 5 ore pe zi, iar aproape 29%, între 6 şi 9 ore pe zi. Doar puţin peste 13% dintre cei chestionaţi au lăsat centrala să meargă peste 15 ore pe zi.

Centrală termică. Sursa foto: EVZ

Aproape 20% dintre români apelează la sisteme de încălzire suplimentare, precum radiatoare electrice (indicate de 41,7% dintre respondenţi) sau aeroterme (37,9%). În peste 26% din gospodării, sistemele de încălzire au o vechime între 5 şi 10 ani, şi într-o pondere similară o vechime între 10 şi 20 de ani. Peste 86% dintre centralele termice pe gaz sunt instalate în locuinţele din mediul urban şi doar 13,6% în mediul rural.

Centrală termică. Sursa foto: arhiva EVZ

Reguli pentru cei cu centrale termice

Românii cu centrale termice de apartament riscă să plătească facturi uriașe dacă nu respectă anumite reguli. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că felul în care gestionezi termostatul îți poate aduce facturi mari.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a mai spus că temperaturile potrivite, în funcție de cameră, sunt următoarele:

  • dormitor – o temperatură între 16 și 19 grade Celsius
  • sufragerie – temperaturile trebuie să fie mai ridicate, între 20 și 22 de grade Celsius
  • bucătărie – o temperatură de aproximativ 20 de grade Celsius este ideală pentru acest spațiu
  • baie – temperaturi între 22 și 24 de grade Celsius asigură confort în timpul băilor
  • hol – o temperatură maximă de 18 grade Celsius

Alte sfaturi

Înainte de a ieși din casă, este indicat să apăsăm pe butonul de siguranță anti-îngheț și anti-blocare. În caz contrar, centrala termică ar putea consuma mai multă energie, mai ales în zilele cu temperaturi foarte scăzute. Cu ajutorul setării respective, instalația se va menține caldă pe o durată îndelungată.