Centenarul Marii Uniri de la 1918 este serbat în SUA. Proclamamație oficială de felicitare a României
- Lucian Ionescu
- 24 iulie 2018, 18:11
Cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918, guvernatorul statului Georgia, Nathan Deal, a emis o proclamaţie oficială de felicitare a României.
Cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918, guvernatorul statului Georgia, Nathan Deal, a emis o proclamaţie oficială de felicitare a României.
. În textul proclamației se arată că “la 1 decembrie 2018, americanii cu origini românești și românii din întreaga lume sărbătoresc a o suta aniversare a consolidării statului modern al României. Ziua Marii Uniri a României marchează unificarea Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei cu Regatul României.”
Potrivit comunicatului de presă emis de Ambasada României în SUA, subliniate relațiile apropiate dintre România și Statele Unite, bazate pe valori comune. De asemenea, este remarcată contribuția generațiilor de româno-americani la cultura și economia națiunii americane.
De asemenea, Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a salutat proclamația statului Georgia: “Marea Unire de la 1918 este onorată de către statul Georgia, prin proclamația emisă de către guvernatorul Nathan Deal, aceasta fiind una dintre multele proclamații prin care statele americane felicită România cu ocazia Centenarului. Nu trebuie să uităm că momentul de la 1918 nu ar fi fost posibil fără ajutorul președintele SUA de atunci, Woodrow Wilson, și a românilor din America”, a declarat ambasadorul George Cristian Maior.
Statul Georgia, inițial colonie britanică fondată în 1733, face parte dintre cele 13 colonii care și-au declarat independența față de Marea Britanie. În capitala statului, Atlanta, s-a născut în 1929, Martin Luther King Jr., unul dintre cei mai cunoscuți activiști pentru drepturile civile din Statele Unite ale Americii, cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru Pace, în 1964, pentru lupta împotriva segregației și discriminării rasiale.
Mediul asociativ românesc este reprezentat de Uniunea Internaţională a Femeilor Române, preocupată de promovarea culturii şi limbii române. Tot în Georgia îşi are rădăcinile o altă asociație românească, Consiliul Mondial Român. Un factor de coeziune al comunităţii româneşti este reprezentat de biserică, fiind înfiinţate un număr semnificativ de parohii ortodoxe în principalele oraşe ale statului.