Centenar Monica Lovinescu. Prin ce a rămas celebră marea femeie de radio și cultură

Centenar Monica Lovinescu. Prin ce a rămas celebră marea femeie de radio și cultură Monica Lovinescu / sursa foto: wikipedia

Centenar Monica Lovinescu. Prin ce a rămas celebră marea femeie de radio și cultură? Cum a încercat Securitatea să o suprime?

Centenar Monica Lovinescu. Prin ce a rămas celebră marea femeie de radio și cultură? Cum a încercat Securitatea să o suprime?

Vocea Monicăi Lovinescu, de la microfonul ”Europei Libere”, postul de radio care emitea pentru țările aflate în blocul comunist este inconfundabilă și de neuitat.

Unica fiică a marelui critic literar Eugen Lovinescu era verișoară cu alte nume grele ale culturii românești,  Horia Lovinescu și Anton Holban.

Ne puteți urmări și pe Google News

Monica Lovinescu, doljeancă după mamă, născută la București, autoexilată la Paris

A văzut lumina zilei în București, la 19 noiembrie 1923. În lumea literelor, a debutat în 1931, când avea 8 ani.  După mamă, Ecaterina Bălăcioiul era doljeancă de la Crușetu. Mulți ani și-a dorit să revină în satul doljean pe care-l vizitase în copilărie, însă nu a mai reușit

Anul morții tatălui ei, 1943.  marchează momentul când apare romanul În contratimp. După 1945, a publicat cronici teatrale iar în 1946, a devenit licențiată în Litere la București și angajată ca asistentă a lui Camil Petrescu, la Universitatea din București conducând seminarul de Teatru.

Schimbarea de regim în România  a găsit-o cu șansa de a fi admisă pentru o bursă din partea statului francez la Paris. Așadar, în septembrie 1947, ajungea la Paris și a cerut azil politic în ianuarie 1948. De la ea. au rămas scrieri originale (La apa Vavilonului), traduceri în franceză, precum celebrul roman A douăzeci și cincea oră, scris de Virgil Gheorghiu.

Teze și Antiteze la Paris

Mama sa a murit în închisoare, Securitatea cerându-i Monicăi să revină în România, în schimbul eliberării mamei. Mama ei a fost arestată pentru că s-a considerat că a dezvăluit secrete în scrisorile primite de fiica ei la Paris.

Radio France ( unde a realizat emisiuni în limba română entru Europa de Est),  ”Europa Liberă”, cu emisiunea devenită celebră ”Actualitatea românească”, precum și cu emisiunea ”Teze și Antiteze la Paris” au fost locurile unde a lucrat din anii 50 până la revenirea în România.

Monica Lovinescu a militat pentru salvarea disidentului român Paul Goma, care a reușit să obțină azilul politic în Franța, în 1977. Monica Lovinescu s-a căsătorit cu Virgil Ierunca, cunoscut om de litere, cei doi făcând echipă în lupta pentru promovarea intereselor României.

Monica Lovinescu, la un pas de a fi asasinată de Securitate, cu o zi înainte de a împlini 54 de ani

În data de 18 noiembrie 1977, Monica Lovinescu a fost atacată în curtea locuinței sale de agenți plătiți de București. Criticile pe care seară de seară, Monica Lovinescu le aducea guvernului comunist al României se pare că au determinat dorința lui Ceaușescu „de a-i rupe oasele și a-i închide gura”. Monica Lovinescu a fost grav rănită, însă a fost auzită țipând, agresorii au fugit. Și-a revenit în spital, după cinci zile de comă, apoi a revenit la microfon de unde a anunțat agresiunea.

După 1989, cei doi au reveni periodic în România, Monica Lovinescu publicând articole și cărți la edituri românești și în reviste românești.

La 20 aprilie 2008, Monica Lovinescu a decedat la Paris, urnele funerare ale ei și soțului ei fiind apoi înhumate la Fălticeni.