Transplantul de celule stem ar putea controla şi chiar vindeca scleroza multiplă atunci când tratamentul este făcut în stadiul incipient al bolii, arată un studiu apărut în revista „The Lancet Neurology“.
Scleroza multiplă este o boală autoimună care afectează sute de mii de oameni. Este cauzată de un defect al sistemului imunitar, care duce la alterarea nervilor, ceea ce poate cauza simptome precum vederea înceţoşată, pierderea echilibrului şi paralizie.
La început, boala provoacă simptome intermitente, parţial reversibile. Cercetătorii au recoltat de la pacienţi celule stem, pe care le-au îngheţat. Celulele stem au fost apoi transplantate, ceea ce a dus, practic, la „resetarea“ sistemului imunitar. „Celulele stem arată din ce în ce mai mult potenţial de tratament pentru scleroza multiplă“, a declarat Doug Brown, medic la MS Society din Marea Britanie.
Starea de sănătate a niciunuia dintre cei 21 de adulţi cu scleroză multiplă cărora li s-a făcut transplant de celulule stem nu s-a deteriorat într-un interval de trei ani.