David Grossman, unul dintre cei mai importanți scriitori israelieni, precum și unul dintre cei mai cunoscuți comentatori ai politicii țării sale vine la Bucureşti.
Întâlnirea cu David Grossman va avea loc marţi, 17 noiembrie, ora 19.00, la Clubul Țăranului (Muzeul Țăranului Român). Invitaţia aparţine Editurii Polirom. David Grossman va intra în dialog cu Cătălin Ștefănescu, pornind de la romanele sale apărute în colecția „Biblioteca Polirom” – „Până la capătul pământului”, „Căderea din timp”și „Un cal intră într-un bar”, dar și de la politica internă și internațională a Israelului.
Invitați speciali sunt :Excelența Sa Doamna Tamar Samash, Ambasadorul Israelului în România, Ioana Petridean, traducătoarea romanului „Până la capătul pământului”, Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial Polirom, coordonatorul colecției „Biblioteca Polirom”. David Grossman va citi câteva fragmente în ebraică din cărțile sale, iar publicul va avea la dispoziție handout-uri cu versiunea în limba română a acestora. Lectura va fi urmată de o ședință de autografe. „Până la capătul pământului” este o cutremurătoare poveste despre iubire şi prietenie, în care istoria intervine mereu cu brutalitate în destinul oamenilor. Personajul central al cărţii, Ora, o femeie abia despărţită de soţ, pleacă într-o excursie prelungită prin Israel, cu rucsacul în spate, însoţită de iubitul ei din tinereţe, Avram. Pentru Ora excursia este însă mai degrabă o fugă din realitate: fiul ei, Ofer, a plecat într-o misiune de luptă, iar femeia este convinsă că, atâta timp cât ea nu află nicio ştire din lumea reală, băiatul ei este în siguranţă. Pe parcursul excursiei, cei doi vechi iubiţi rememorează şi reconstruiesc ciudatul triunghi conjugal ce le-a marcat destinul, precum şi momentele de răscruce ale vieţii lor, într-o lume unde războiul pare a fi o realitate permanentă.
„Căderea din timp” este un amplu şi tulburător poem „pe mai multe voci”. Se spune că timpul vindecă rănile, dar unele răni nu se vindecă niciodată. Unul dintre eroii cărţii pleacă în căutarea a ceea ce a pierdut, sperând să regăsească acel ceva acolo, undeva, în afara timpului. I se alătură şi alţi părinţi şi fiecare se confruntă în felul său cu nenorocirea care l-a lovit. Lunga lor pribegie „dincolo” este, pentru autorul cărţii, prilejul unei răscolitoare meditaţii asupra vieţii şi o răvăşitoare mărturie de iubire părintească. Cartea este un recviem străbătut de credinţa în forţele nesecate ale vieţii şi ale căldurii omeneşti adevărate.
David Grossman (n. 1954) a studiat filosofie şi teatru la Universitatea Ebraică din Ierusalim, iar după ce şi-a încheiat stagiul militar obligatoriu, a lucrat la postul de radio Vocea Israelului. A publicat mai multe cărţi de ficţiune şi câteva de reportaje şi interviuri. David Grossman este doctor honoris causa al Universităţii Catolice Leuven din Belgia şi cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, titlu acordat de Ministerul Culturii din Franţa. Volumele lui Grossman au fost traduse în peste treizeci de limbi.