Evenimentul Zilei > International > Celebrul Guardiola împinge Catalonia spre referendum! Vrea să se RUPĂ de Spania
Celebrul Guardiola împinge Catalonia spre referendum! Vrea să se RUPĂ de Spania

Celebrul Guardiola împinge Catalonia spre referendum! Vrea să se RUPĂ de Spania

Managerul sportiv, Pep Guardiola conduce şi sprijină catalanii. ''Să votăm independenţa noastră!'' a strigat tehnicianul! El a intrat în luptă vorbind în inima Barcelonei pentru a convinge 40.000 de oameni să voteze la referendumul care doreşte independenţa şi desprinderea Cataloniei de Spania.

În timpul manifestaţiei de independenţă organizată în vederea votului la Barcelona, fostul mare fotbalist şi actualul tehnician al Manchester City a adresat cuvintele sale celor prezenţi, după cum reia Corriere della sera: ''Vom vota chiar dacă statul spaniol nu vrea''. Multe steaguri catalane au fluturat în inima Barcelonei în timp ce  foarte mulţi au strigat lozinci pentru libertate şi independenţă.

''Noi, catalanii, pe 1 octombrie vom vota pentru a ne hotărî viitorul'', a subliniat Guardiola, portavocea societăţii civile, reprezentată de ANC, Omnium şi AMI. Apoi a lansat un apel lumii întregi să sprijine referendumul de autodeterminare, ca Scoţia şi Quebecul: ''Cerem comunităţii internaţionale să ne ajute. Acum, în această perioadă atât de importantă pentru istoria ţării noastre, singurul răspuns posibil e să votăm, nu e altă cale de ieşire'', a strigat el în faţa miniştrilor şi deputaţilor ataşaţi mişcării independentiste.

În acelaşi timp, premierul spaniol, Mariano Rajoy, a afirmat că va împiedica cu toate mijloacele referendumul pe care l-a numit anticonstituţional şi ilegal. Constituţia aprobată în 1978, în fapt, nu prevede secesiunea unei regiuni. 72% dintre catalani vrea să meargă însă la vot, iar circa 1/3 din populaţia spaniolă e de acord cu catalanii.