Celebra carte scufundată odată cu Titanicul! Era una dintre cele mai speciale opere din lume

Celebra carte scufundată odată cu Titanicul! Era una dintre cele mai speciale opere din lumeSursa: Facebook

Puțini oameni stiu că una dintre cele mai apreciate cărți din lume a fost la bordul vasului Titanic la momentul scufundării. Opera decorată cu bijuterii uluitoare a dispărut în Oceanului Atlantic, exact acum 110 ani.

Una dintre cele mai bogat decorate cărți din lume s-a scufundat pe fundul Oceanului Atlantic. Aceasta a fost adusă pe vasul Titanic, dar a fost pierdută definitiv.

O copie foarte scumpă s-a făcut pe la sfârșitul anilor 1930, dar a fost arsă de bombardierele germane, în timp ce capitala britanică era devastată în timpul Blitzului.

Tânărul din spatele controversatei poezii ale polimatului Khayyám s-a stins din viață într-o stațiune balneară engleză. În 1911, Francis Sangorski a terminat de lucrat la o legătorie la care se chinuia de doi ani în atelierul său din Holborn.

Cartea măsura 40 cm pe 35 cm și avea 1.050 de bijuterii, inclusiv rubine, topaze și smaralde tăiate special. Specialistul a folosit 9 metri pătrați de foiță de aur și aproximativ 5.000 de bucăți de piele.

Sangorski a avut nevoie și de craniu uman pentru a-l putea reprezenta cu exactitate în viziunea sa artistică. A furat un șarpe și șobolan viu de la zoo pentru a putea face cea mai impresionantă carte.

Daily Mirror a considerat lucrarea finalizată ca fiind "cel mai remarcabil specimen de legare produs vreodată". Alții au descris-o pur și simplu ca fiind "Cartea minunată".

"Adevăratele coperți cu bijuterii erau ca ouăle Fabergé", explică Rob Shepherd, directorul general al Shepherds, Sangorski & Sutcliffe - iterația din secolul XXI a companiei pe care cei doi bărbați au înființat-o în epoca edwardiană.

"Erau de un nivel care ar fi foarte greu de reprodus astăzi, deoarece s-a pierdut din pricepere de-a lungul anilor. În acele vremuri, meseria era foarte calificată. Erau meșteri extraordinar de talentați." Potrivit specialiștilor, cartea valora o avere.

Celebra carte care s-a scufundat pe Titanic

Potrivit lui Don Lynch, istoricul oficial al Societății Istorice Titanic, în noaptea incidentului care a speriat omenirea, familia Wideners a făcut o cină în restaurantul a la carte al navei în onoarea căpitanului Edward Smith de pe RMS Titanic. Cu toate astea, invitații au fost avertizați că nava este în pericol.

Haosul a început când vasul a lovit aisbergul, iar grupul s-a destrămat. Se spune că Harry Widener se afla în salonul de fumat în momentul impactului. Aceștia nu au avut șanse de supraviețuire și nici celebra carte plină de bijuterii.

Dl Shepherd este convins că faimoasa carte se afla în custodia bibliofilului Harry Elkins Widener. Tânărul de 27 de ani și părinții săi, care proveneau din cele mai bogate două familii din Pennsylvania, au fost cei mai importanți oameni de pe vas.

Dl Lynch spune că opera Omar a fost "poate cea mai cunoscută" dintre comorile pierdute, după cum o demonstrează menționarea sa în prefața cărții lui Walter Lord, A Night To Remember, lucrarea care a inspirat filmul de succes al lui James Cameron din 1997.

Acesta a precizat că opera poate fi în siguranță și după atâția ani, "depinde în întregime de cât de bine a fost împachetată și de locul în care a fost depozitată pe navă".

"Odată expusă în interiorul navei, dacă într-adevăr a fost expusă, pielea ar fi putut fi mâncată, dar, desigur, pietrele prețioase ar fi rămas".

După scufundarea Titanicului, cartea Omar a devenit un simbol în toată lumea. Specialiștii au încercat de mai multe ori să o refacă.

"Faptul că Stanley Bray a făcut-o din nou, de două ori - în acel moment nu o face pentru a face bani, ci pentru altceva: a devenit un fel de simbol.

"Este ca și cum cea mai decadentă, luxoasă și capitalistă carte s-a depășit pe sine și a devenit cu adevărat neprețuită și a devenit un lucru care este făcut de dragul de a fi făcut." Bray a prezentat cel de-al treilea Omar la Biblioteca Britanică. Necrologul său din decembrie 1995 descria Omar ca fiind "un monument al muncii unei vieți lungi", potrivit bbc.com

Ne puteți urmări și pe Google News