Cele patru cuvinte care au îndepărtat glazura de ciocolată de pe fața lui Trump

Cele patru cuvinte care au îndepărtat glazura de ciocolată de pe fața lui Trump

Mar-a-Lago, 6 aprilie 2017. Donald Trump îl primește pe Xi Jinping în luxoasa sa reședință din Florida. Lumea întreagă așteaptă cu sufletul la gură prima întâlnire dintre cei doi coloși.

Qassim Soleimani (deși mai puțin mediatizat) era echivalentul șiit al lui Bin Laden și Abu Bakr Al-Baghdadi. Cu un cazier de crime asemănător ca lungime și monstruozitate, Soleimani a fost lichidat pentru că avântul pe care și-l luase Iranul în ultima vreme trebuia stopat.

Încurajat de complicitatea majorității aliaților occidentali ai SUA, Teheranul devenise extrem de periculos. Tridentul Rusia-Iran-Siria amenința să răstoarne echilibrul în Orientul Mijlociu, iar Teheranul anunțase recent că nu mai respectă nici o prevedere din muribundul Acord Nuclear semnat cu Obama.

Atacurile asupra ambasadei SUA din Bagdad, atacul cu rachete din decembrie asupra bazei aeriene americane K-1 din Irak, soldată cu uciderea unui american, a doi irakieni și rănirea a patru americani, rezoluția din Parlamentul irakian a facțiunilor pro-iraniene pentru plecarea din țară trupelor americane, ca și manifestațiile de stradă anti-americane, toate orchestrate de Soleimani, cereau un răspuns.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 31 decembrie, când „protestatarii” au atacat ambasada SUA din Bagdad cu pietre și cocteiluri Molotov, Trump a scris pe Twitter: „Iranul va fi considerat integral responsabil” și va trebui să plătească „un preț foarte mare”.

„Nu este un avertisment, este o amenințare. La mulți ani!”, a adăugat el.

Deși eliminarea lui Soleimani a fost una dintre opțiunile puse pe masă de consilierii săi, Trump a refuzat inițial să o ia în considerare, socotind-o prea radicală. În schimb, a optat pentru atacuri aeriene asupra milițiilor șiite pro-iraniene.

A urmat însă un mesaj pe Twitter al Ayatollahului Ali Khamenei, în care răspundea amenințării lui Trump:

„Tipul ăsta (Trump) a scris că Iranul este responsabil pentru evenimentele de la Bagdad și că îi va da o replică Iranului...

1. Nu poți face nimic.

2. Dacă ai fi logic – și nu ai cum – ai vedea că crimele voastre din Irak, Afganistan... au făcut popoarele să vă urască.”

Potrivit unei dezvăluiri făcute de ziarul Times de la Londra, aceste patru cuvinte („Nu poți face nimic”) au răsturnat decizia lui Trump, care a ordonat lichidarea lui Soleimani.

Generalul era numărul 2 în ierarhia de la Teheran, imediat după Ayatollah (mai important chiar decât președintele Hassan Rouhani). Era brațul înarmat al revoluției islamice. Ayatollahul a plâns la coșciugul lui Soleimani și pentru că, de acum, securitatea sa personală și a regimului său nu mai sunt inexpugnabile.

Barba lui Ali Khamenei a tremurat pentru că acela care a omorât 15.000 de manifestanți anti-regim nu mai este.

O lovitură precum lichidarea numărului 2 nu putea fi lăsată fără răspuns de Teheran. A urmat un atac cu rachete asupra a două baze americane din Irak. Nici un militar american nu a fost rănit. Pagubele materiale au fost minime. Rachetele au nimerit aiurea.

Unele opinii afirmă că intenționat, pentru a nu-l irita mai tare pe Trump și a escalada astfel conflictul.

Altele susțin că din cauza proastei calități a rachetelor (de fabricație iraniană) și a operatorilor stângaci.

Și într-un caz, și în altul, Iranul pică prost. În primul, înseamnă că Republica Islamică se teme de Trump. În al doilea, că forța militară cu care se laudă este un basm din 1001 de nopți.

„Am încheiat răspunsul nostru proporțional”, a declarat ministrul de Externe de la Teheran, Javad Zarif. „Nu dorim escaladarea.” Iar clericul șiit Muqtada Al-Sadr le-a ordonat milițiilor pro-iraniene din Irak să nu recurgă la alte represalii anti-americane: „Conflictul s-a încheiat”, a scris el pe Twitter.

Minciuna că în atacul cu rachete asupra celor două baze ar fi fost uciși 80 de americani este cu atât mai jenantă pentru regimul de la Teheran.

Și cum o nenorocire nu vine niciodată sigură, a urmat și doborârea avionului ucrainean. Tonul jalnic cu care Iranul și-a negat inițial vina, în ciuda evidențelor (inclusiv video), pentru a și-o recunoaște apoi cu coada între picioare, arată că regimul mullahilor este în găleată. Tocmai a pierdut sprijinul țărilor occidentale, multe având pasageri la bordul aparatului luat la țintă (din greșeală, probabil) de antiaeriana iraniană, stresată de amenințarea unei noi lovituri a lui Trump.

Fidel principiului său „Biciul și Zăhărelul”, după lichidarea lui Soleimani, liderul american le-a întins iranienilor o mână, îmbiindu-i la o colaborare împotriva „dușmanului natural” comun, ISIS.

„Distrugerea ISIS este bună pentru Iran și ar trebui să conlucrăm pentru aceasta și pentru alte priorități comune”, a spus Trump. „Poporului și liderilor din Iran: Dorim să aveți un viitor și încă un viitor măreț. Unul pe care îl meritați, unul al prosperității acasă și al armoniei cu națiunile lumii. Statele Unite sunt gata să îmbrățișeze pacea cu toți cei care o doresc.”

Donald Trump nu iubește războiul. Lui îi plac afacerile și pokerul. Însă tocmai de aceea știe că, odată forțat să intre în război, trebuie să o facă fulgerător și decisiv.

Restul e prăjitură cu ciocolată.