Cele mai ușoare și populare rețete de prăjituri. Atât de simplu este! Îți lasă gura apă
- Mihaela Dan
- 30 mai 2020, 13:32
Cele mai ușoare și populare rețete de prăjituri. Bucătăria românească este plină de rețete delicioase. Fie că vorbim de ciorbe, fie despre sosuri și tocănițe sau despre preparate pe baza de carne, mâncarea tradițională oferă opțiuni delicioase pentru toți pofticioșii.
Când vorbim despre mâncare, probabil că unele dintre cele mai apreciate preparate sunt dulciurile. Prin urmare, vă prezentăm cele mai ușoare și populare rețete de prăjituri.
Gogoși
Ingrediente: 500 g făînă, 2 gălbenușuri, 350 ml lapte, 2 pliculețe zahăr vanilat, un praf de sare, coajă de lămâie, 1 lingură zahăr, 30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată, 10 g zahăr pudra vanilat, ulei pentru prăjit
Mod de preparare
Se amestecă drojdia cu lingura de zahăr și cu laptele călduț și se lasă un pic, până face spumă. Apoi se bate bine cu gălbenușurile și cu 300 g făînă cu un mixer. Se adaugă sarea, zahărul vanilat, coajă de lămâie (la care nu fac economie) și restul de făină. Se frământă să fie un aluat elastic și molcuț. Se lasă la dospit 30 min.
După ce a dospit, aluatul pentru gogoși pufoase se întinde pe un blat cu făînă de grosime de un deget subțire. Se decupează rondele cu o formă specială sau un pahar cu marginile subțiri. Ale mele au fost de cca. 6 cm diametru.
Aluatul pentru gogoși pufoase se mai lasă pe tavă la dospit 10 min.
Se încinge bine uleiul și se pun gogoșile în uleiul fierbinte, iar focul se da pe mic. Se întorc cu 2 furculițe și pe partea cealaltă și când devin aurii se scot pe șervețele absorbante, se scutură ușor și se pun într-un bol și se presară cu zahăr pudra vanilat cât sunt încă fierbinți. Gogoșile se servesc cu gem sau simple, pudrate cu zahăr.
Negresă
Ingrediente: 1 ou, 1 cană zahăr, 2 căni făină, 1/2 cană ulei, 1 cană lapte, 2 linguri cacao, 3 linguri gem, 1 linguriţă bicarbonat de sodiu NESTINS, 1 cana ~250 gr.
Mod de preparare:
Toate ingredientele se pun într-un bol şi se amestecă cu o lingură de lemn sau cu un tel.
Compoziţia obţinută se toarnă într-o tavă în care am pus hârtie de copt şi se lasă la cuptor aproximativ 35 minute la foc mediu (180grade) (se face testul scobitorii şi când iese scobitoarea uscată înseamnă că prăjitura este gata)
Se pot înlocui cele 3 linguri de gem cu 3 mere date pe răzătoare sau alte fructe tăiate bucăţele mai mici;
Se servește caldă, cu zahar pudră, cu ciocolată, fructe sau cu gem.
Plăcintă de mere
Igrediente:
Pentru blaturi: 500 g făină; 200 g unt moale/untură; 100 g smântână; 1 ou; 150 g zahăr; 2 fiole zahăr vanilat; 10 g praf de copt; 1 vârf de cuțit de sare;
Pentru umplutură: 1, 5 kg mere; 3 linguri zahăr; 1 linguriță cu vârf scorțisoară pudră;
Mod de preparare
Pentru a face umplutura plăcintei cu mere, se spală merele, se dau pe răzătoarea mare. Se pun la călit și se adaugă 3-5 linguri de zahăr, iar după 5 minute se adaugă scorțișoara. Se amestecă și când se mai evaporă zeama, dă de pe foc și lasă la răcit.
Într-un castron mare, se freacă untul cu zahărul. Se pune esența de vanilie și oul și se bate ușor până se obține un rezultat cremos. Se adaugă smântâna și se amestecă până la omogenizare.
Separat, pentru a pregăti aluatul de plăcintă cu mere, se amestecă combină făina cu sarea și praful de copt apoi se adaugă peste amestecul cremos de mai sus, amestecând bine cu o lingură de lemn.
Când nu mai e lipicios aluatul pentru plăcinta cu mere, se împarte în 2 bile egale. Se presară făină pe masă și întinde cu făcălețul una din cele 2 bile. Se pune prima foaie în tavă și așează umpltura deasupra.
Se întinde și a doua bilă de aluat și apoi acoperă cu ea umplutura din tavă.
Tava de pune în cuptorul preîncălzit timp de 30-35 de minute sau până obervați că s-a copt aluatul.
Se scoate din cuptor și lasă puțin la răcit. Presară zahăr pudră pe deasupra plăcintei și porționeaz-o.