Amenințările lui Vladimir Putin și ale apropiaților săi din cercurile de putere de la Kremlin cu folosirea armelor nucleare stârnesc îngrijorare în rândul autorităților, dar și a populației. Oamenii își pun problema unui refugiu care să-i protejeze pe ei și pe familiile lor în cazul unui asemenea cataclism. România are un număr redus de adăposturi antinucleare, iar numărul celor care s-ar putea salva este infim raportat la populație, Drept urmare, mulți se gândesc să se salveze pe cont propriu.
Cele sigure locuri unde vă puteți proteja în cazul unui război nuclear. Amenințările Rusiei cu folosirea rachetelor nucleare, în contextul războiului din Ucraina, sunt de natură să stârnească îngrijorare. Mulți se gândesc la o locuință în care s-ar putea adăposti în cazului unui cataclism. În acest context, experții au câteva recomandări, de care trebuie să țineți seama dacă doriți să vă achiziționați o proprietate în care să vă refugiați.
Încă din primele luni ale războiului din Ucraina, confruntată cu pierderi foarte mari, Rusia a început să amenințe cu folosirea armei nucleare. Agențiile de informații americane estimează că există un risc real ca Moscova să apeleze la un război nuclear. De altfel, atât Vladimir Putin cât apropiații săi din cercurile puterii de la Kremlin readuc periodic în atenție posibilitatea folosirii arsenalului nuclear împotriva țărilor occidentale.
Conform estimărilor, Rusia ar deține un număr de aproape 6.000 de focoase nucleare, inclusiv 1.185 de rachete balistice intercontinentale, 800 de rachete balistice ce pot fi lansate de pe submarine și 580 de rachete care pot fi lansate de pe bombardiere nucleare.
În fața acestor riscuri, reale, mulți se gândesc să-și găsească un adăpost unde să fie protejați în cazul unui cataclism nuclear. În acest sens, experții în securitate au arătat ce trebuie să urmărească cineva care dorește să-și găsească o astfel de locuință, în care să fie protejat.
Zona în care este locuința determină șansele de supraviețuire
În primul rând, atrag atenția experții, sunt de evitat orașele mari, în care funcționează centre guvernamentale, administrative, financiare sau industriale strategice. Acestea sunt primele vizate, în cazul unui atac cu rachete nucleare. Ei susțin că în cazul unui război nuclear, zona în care este amplasată locuința poate determina șansele de supraviețuire a celor ce o ocupă.
Astfel, sunt recomandate achizițiile de proprietăți din zonele rurale, departe de marile centre urbane, în zone cu climă mai blândă, aproape de resurse de apă și cu acces la zone agricole de unde pot fi procurate alimente.
La fel de bine se recomandă zonele izonate, din regiunile împădurite, muntoase. În acest caz, este bine să deprindeți tehnici de supraviețuire. O proprietate achiziționată într-o zonă rurală dintr-o regiune muntoasă este recomandată celor care se tem de un atac nuclear.
Specialiștii sunt de părere că în zonele muntoase precipitațiile radioactive ar fi dispersate mai ușor datorită înălțimii și a vânturilor mai puternice decât în zonele de șes. Plus că și costurile proprietăților în astfel de regiuni sunt mai reduse.
Cele mai sigure adăposturi antiatomice din România
În cazul unei explozii nucleare România dispune doar de două locații naturale sigure, unde oamenii s-ar putea refugia. Una dintre acestea este Salina Turda, situată în apropiere de Cluj Napoca. Cu trei mine și sute de metri de galerii, la o adâncime de aproape 200 de metri, Salina Turda ar putea fi un adăpost sigur pentru 800.000 de persoane în cazul unui atac nuclear. Locația a fost folosită și ca adăpost antiaerian și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Cea de-a doua locație naturală care poate fi transformată în adăpost antiatomic este Peștera Movile, situată în apropiere de Mangalia. Aceasta se află la 30 de metri sub pământ și are o suprafață de peste 300 de metri. Potrivit experților aici viața ar putea continua, dar pentru un număr mult mai mic de persoane, în cazul unui atac nuclear.
Pe de altă parte, mai există adăposturi, în marele orașe, la subsolul unor imobile. Multe dintre ele, însă, nu îndeplinesc condițiile pentru a asigura supraviețuirea oamenilor. Și chiar dacă a trecut mai bine de un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, autoritățile nu au făcut mai nimic pentru a le reabilita. Dimpotrivă, au preferat să arunce banii pe tot felul de alte cheltuieli mai puțin importante.