Într-un scenariu internațional marcat de tensiuni în creștere, derivate din conflicte precum cel din Ucraina sau Gaza, posibilitatea unui război de amploare continuă să genereze mare îngrijorare. Mai ales după ce țări precum Rusia au decis să-și actualizeze doctrina nucleară.
Deși rămâne un scenariu îndepărtat, experții în geopolitică și securitate globală nu exclud ca anumite evenimente declanșătoare să poată escalada în mod imprevizibil, forțând națiunile să-și reevalueze strategiile de apărare și pregătire.
Țări neutre în caz de război
În acest context, există țări care se remarcă prin capacitatea lor de a rămâne neutre sau de a se proteja împotriva conflictelor globale. Factori precum poziţia lor geografică, o politică externă neutră din punct de vedere istoric, economii autosuficiente și sisteme solide de securitate fac din aceste națiuni adevărate refugii în mijlocul incertitudinii.
Anual, Institutul pentru Economie și Pace (IEP ), o organizație internațională nonprofit, publică raportul Global Peace Index (GPI), care clasifică 163 de state și teritorii independente în funcție de nivelul lor de pace și securitate.
GPI folosește 23 de indicatori, inclusiv nivelul de protecție socială și gradul de militarizare, printre alții. Rezultatul este o listă a celor 163 de țări, clasificate numeric pe baza acestor criterii. Acestea sunt cele mai sigure trei țări din lume în 2024, conform acestui clasament.
1. Islanda
Islanda continuă să fie considerată cea mai sigură țară din lume, poziție pe care o deține din 2008. Unul dintre elementele care explică această poziție este rata scăzută a criminalității. La fel și izolarea sa geografică, fiind în mijlocul Atlanticului și fiind departe de rutele comerciale strategice majore.
Populația sa mică, coeziunea socială puternică și capacitatea de a fi autosuficient în energie și resurse naturale îi întăresc atractivitatea ca refugiu.
2. Irlanda
Irlanda, ca și Islanda, și-a menținut locul doi de la un an la altul. Rata nominală scăzută a criminalității, stabilitatea sa politică și relația deja pașnică cu țările vecine au contribuit din nou la acest al doilea loc. De asemenea, istoric a rămas ferm în neutralitatea militară.
Faptul că este o insulă din Atlantic o plasează departe de accesul imediat al puterilor militare. Autosuficiența alimentară și resursele naturale, combinate cu un angajament puternic față de pace și diplomație, o fac un loc ideal pentru a evita ravagiile unui război mondial.
3. Austria
În inima Europei, Austria este a treia țară din clasamentul GPI. A înlocuit Noua Zeelandă în această poziție, care a coborât pe locul patru. Este considerată una dintre cele mai sigure țări din Europa în caz de război, la care trebuie adăugată concentrarea strategică pe relațiile internaționale.
Deși nu este membru NATO, participă, printre altele, la misiuni de pace prin intermediul Națiunilor Unite, ceea ce îi permite să joace un rol cheie în diplomația internațională, fără a fi implicată direct în conflicte militare, scrie larazon. (Traducerea-Rador)