Cele mai scumpe tablouri

Cele mai scumpe tablouri

Cea mai scumpă pictură din lume valorează 143 de milioane de dolari şi a fost realizată de americanul Jackson Pollock. Descoperiţi care sunt cele mai scumpe 10 picturi din lume.

Doar o mică parte a reuşit să ajungă pe piaţă şi să devină un instrument financiar puternic, preferat de investitorii iubitori de artă. Şase tablouri din lume au ajuns să depăşească la finele lui 2007 pragul de 100 de milioane de dolari. Dintre pictorii care le-au semnat, cele mai faimoase îi aparţin lui Van Gogh, Picasso şi Renoir. Topul 10 al celor mai scumpe picturi include creaţii realizate în perioada 1876-1953. Dintre acestea, jumătate au fost vândute în 2006, constituind subiectul celor mai valoroase tranzacţii cu tablouri realizate vreodată. 1. 143 milioane de dolari - „No. 5, 1948“ Pictura cea mai scumpă din lume îi aparţine lui Jackson Pollock, pictor american, fidel stilului expresionist abstract. Tabloul „No. 5, 1948“ este realizat pe o planşetă de lemn peste care au fost aplicate straturi groase de vopsea, în tonuri de maro şi galben, ce dau la final impresia unui cuib. Vândut în 2006 de producătorul american David Geffen, cu 140 de milioane de euro, valoarea acestui tablou, realizat în 1948, a crescut în doi ani cu 3 milioane de dolari. Pictura, cu o lungime de 2,4 metri şi o lăţime de 1,2 metri, a aparţinut iniţial fondatorului imperiului Advance Publications, Samuel Irving Newhouse. După moartea acestuia, în 1979, lucrarea lui Pollock a fost expusă la Muzeul de Artă Modernă din New York, iar apoi a fost achiziţionată de Geffen. 2. 140,2 milioane de dolari - „Woman III“ Finalizat în 1953 de pictorul olandez Willem de Kooning, tabloul „Woman III“ aparţine în continuare stilului expresionist abstract, un curent artistic american apărut după cel de-al Doilea Război Mondial. Kooning, care a pictat în special portrete cu femei, a realizat, între 1951-1953, o serie de şase tablouri. Dintre acestea, doar „Woman III“ a reuşit să ocupe poziţia a doua în topul celor mai scumpe picturi. Vânzătorul a fost acelaşi David Geffen, iar cumpărătorul a fost miliardarul american Steven Cohen. La fel ca în cazul picturii lui Pollock, valoarea acestei lucrări, vândută cu 137,5 milioane de dolari, a crescut din 2006 până în prezent cu 3 milioane de dolari. „Woman III“ este ultimul tablou din seria de şase portrete cu femei semnate de Kooning, inclus întro colecţie privată. 3. 137,6 milioane de dolari - „Portrait of Adele Bloch-Bauer I“

Portretul creat de Gustav Klimt în 1907 a fost vândut în iunie 2006 omului de afaceri şi filantropului Ronald Steven Lauder pentru suma de 135 de milioane de dolari. Tabloul o înfăţişează pe Adele Bloch-Bauer, soţia magnatului Ferdinand Bloch, susţinător al lui Klimt. O mică parte din colecţia de tablouri semnate de Klimt a intrat în posesia Mariei Altmann, o refugiată din Austria din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, nepoata lui Bloch. Printre acestea a făcut parte şi „Portrait of Adele Bloch-Bauer I“, pictat în stilul curentului simbolist. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mare parte din colecţie s-a rătăcit, ajungând în cele din urmă în posesia guvernului austriac. Altmann, una dintre cele două nepoate moştenitoare ale lui Block, a dat în judecată, în 1999, statul austriac pentru recuperarea bunurile confiscate, însă abia în 2006 a reuşit să intre în posesia picturilor lui Klimt. 4. 130 milioane de dolari - „Portrait of Dr. Gachet“ Este cel mai scump tablou al lui Vincent van Gogh. Vândută prin licitaţia organizată de Christie’s în 1990, pictura a valorat la momentul respectiv 82,5 milioane de dolari, un adevărat record. Iniţial, „Portrait of Dr. Gachet“ a fost realizat de Van Gogh în două copii, uşor de diferenţiat, însă numai originalul a reprezentat atracţia casei de licitaţii Christie’s. Până la începutul anilor ’90 a făcut parte din colecţia personală a familiei bancherului german Siegfried Kramarsky. În urma licitaţiei, opera lui Van Gogh a ajuns în Japonia, în colecţia omului de afaceri Ryoei Saito. Tranzacţia a fost urmată de un val de nemulţumiri în rândul iubitorilor de artă, din cauza unei declaraţii date de Saito, care îşi exprima dorinţa de a fi incinerat după deces odată cu tabloul „Portrait of Dr. Gachet“. Cu toate că ulterior şi-a retras declaraţia, în urma morţii sale, în 1996, atât identitatea noului proprietar al tabloului de Van Gogh, cât şi locul exact au rămas un mister. 5. 122,8 milioane de dolari - „Bal au moulin de la Gallette, Montmartre“ Lucrarea „Bal au moulin de la Gallette, Montmartre“, de Renoir, a fost realizată în 1876. Vândută în 1990 colecţionarului japonez Ryoei Saito pentru 78,1 milioane de dolari, pictura nu a ajuns în topul celor mai mari tranzacţii cu tablouri, însă valoarea sa actuală o plasează în topul celor mai scumpe lucrări din lume. Din cauza unor probleme financiare, colecţia lui Saito, alături de alte bunuri, a fost vândută. Pictura lui Renoir a fost scoasă la licitaţie, însă noul proprietar a rămas anonim. Zvonuri de pe piaţa internaţională a tranzacţiilor cu obiecte de artă speculează că „Bal au moulin de la Gallette, Montmartre“ se află într-o colecţie privată din Suedia.

EVALUARE Poziţiile 6-10 din topul celor mai valoroase tablouri 6. Picasso - „Garçon a la pipe (113,4 milioane dolari). Pictată de artist în 1905, la numai 24 de ani, lucrarea a fost vândută în 2004. Mare parte a criticilor sunt de părere că valoarea-record a tranzacţiei s-a datorat mai mult celebrităţii lui Picasso decât lucrării în sine. 7. Van Gogh - „Irises“ (97,5 milioane dolari). Tabloul finalizat în 1889 va fi printre ultimele semnate de Vincent van Gogh. Primul proprietar, criticul de artă şi anarhistul Octave Mirbeau, a plătit pe această pictură 300 de euro. În acest moment se află în colecţia australianului Alan Bond. 8. Picasso - „Dora Maar au Chat (97 milioane dolari). Vândută în 2006, pictura realizată în 1941 o arată pe amanta şi muza pictorului, Dora Maar. Cumpărătorul se presupune a fi magnatul de origine georgiană Boris Ivanishvili. 9. Van Gogh - „Portrait de l’artiste sans barbe“ (90,1 milioane dolari) a fost scos la licitaţie în 1998 şi vândut cu 71,5 milioane de dolari. Primul autoportret semnat de Van Gogh care s-a păstrat datează din 1886. La fel de cunoscut este autoportretul din 1889, cu urechea tăiată. 10. Klimt - „Adele Bloch-Bauer II“ (89,1 milioane dolari). A fost finalizat în 1912. Adele Bloch-Bauer a fost singura femeie pictată de Klimt de două ori. Tabloul a fost vândut de Maria Altmann în cadrul licitaţiei din 2006, împreună cu prima variantă a lucrării.

Ne puteți urmări și pe Google News