Rețelele sociale sunt folosite de toată lumea și au devenit cea mai ușoară metodă pentru escroci. În ultima vreme, foarte mulți utilizatori s-au confruntat cu o serie de înșelăciuni periculoase pe Facebook. Specialiștii au dezvăluit la ce să fim atenți.
Facebook este o aplicație foarte folosită de oamenii din toată lumea. Utilizatorii se bucură de aprecieri și comentarii, dar se confruntă cu și escrocherii sau fraude pe internet.
Hackerii pot afla detalii despre viața ta de pe contul de Facebook într-un timp foarte scurt. Cu toate astea, specialiștii au dezvăluit modalități prin care ne putem proteja împotriva înșelătoriilor.
Aceștia au transmis care sunt cele mai periculoase înșelătorii de pe Facebook:
1. Campanii cu cadouri foarte scumpe
Utilizatorii primesc o notificare că au câștigat un premiu consistent în bani acordat de un brand cunoscut. Tot ce se cere este să răspunzi la o întrebare simplă şi să accesezi un link.
Odată ce accesezi link-ul, hackerii îți bagă un virus în telefon sau află datele tale personale, inclusiv date bancare. Alți utilizatori au declarat că mesajul i-a redirecționat către o conversație pe Whatsapp sau Telegram cu anumiți indivizi.
Hoții îți cer datele de pe cardul bancar, pentru a se transfera banii "câștigați".
Cum ne protejăm: Polițiștii îi sfătuiesc pe români să nu acceseze astfel de linkuri suspecte și să participe doar la concursurile oficiale.
2. Oferte de muncă de acasă
Din cauza pandemiei, mulți români au căutat un loc de muncă de acasă. Hackerii au găsit o nouă metodă de înșelăciune. Aceștia colectează date vitale de la utilizatori (incluzând uneori extrase de cont bancar) pe care apoi le revând altor companii.
O altă metodă folosită de hoți este de a cere bani pentru locul de muncă și de a garanta salarii motivante după.
Cum ne protejăm: Verificați site-ul companiei şi ofertele de muncă și nu accesați niciun link trimis de oameni necunoscuți.
3. Premii în produse fără extragere, fără concurs, fără detalii
Hackerii se folosesc de astfel de înșelătorii pentru a avea acces la datele tale personale. Nu participa la concursuri a căror companie nu o cunoști. Hoții trimit mesaje sau anunțuri pe pagini ce oferă un smartphone sau o tabletă gratis - fără extragere, fără concurs, fără detalii.
Cum ne protejăm: Corectitudinea textului în limba română joacă un rol important. Un concurs real va avea mereu un text impecabil.
4. Anunț de participare la sondaje
Unele chestionare Facebook vor cere acces la profilul tău, iar altele vor merge chiar un pas mai departe, punând anumite întrebări în testul/ sondajul în sine, spune Adam Levin, fondatorul companiei globale de protecție a identitățîi și servicii de risc de date CyberScout și autorul cărții "Swiped".
„Ei au doar scopul de a culege informații pentru că ar putea fi răspunsurile la întrebările de securitate ale contului”, spune el.
Cum ne protejăm: Participați la sondaje / chestionare doar pe site-urile oficiale.
5. Solicitări de ajutor de la prietenii din lista
Hackerii pot intra în contul prietenilor tăi și îți pot cere bani. Aceștia s-ar putea da drept amicii tăi, iar înșelăciunea se face cu ajutorul unui link fals.
Hoții au obiceiul de a utiliza mesaje sentimentale pentru a te face să oferi bani cât mai rapid.
Cum ne protejăm: Luați legătura cu persoana respectivă prin telefon înainte de a o ajuta financiar, potrivit A3.