COŞMARUL zonei euro. Cele mai mari 5 temeri legate de actuala criză

COŞMARUL zonei euro. Cele mai mari 5 temeri legate de actuala criză

Cu ochiii îndreptaţi spre Bruxelles, analiştii şi investitorii speră ca temerile privind evoluţia crizei din zona euro să se risipească la auzul pachetului de măsuri negociat de Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy cu restul liderilor europeni. EVZ vă prezintă, punctual, care sunt principalele temeri ale guvernelor şi investitorilor.

1. Falimentul Greciei şi ieşirea unor state din zona euroDeşi liderii europeni au anunţat în repetate rânduri că nu vor lăsa Grecia să se prăbuşească şi că niciun stat nu va fi dat afară sau nu va părăsi zona euro, temerile analiştilor că un asemenea scenariu ar putea deveni realitate cresc în fiecare minut, mai ales că se vehicuează deja faptul că marile economii europene nu au reuşit să definitiveze nici acum planul de măsuri menit a stăvili criza datoriilor din zona euro.

Potrivit Washington Post, cel mai rău scenariu imaginabil pentru evoluţia crizei din Europa este acceptarea faptului că Grecia este falimentară şi excluderea sa din zona euro sau renunţarea statelor nordice cu economii puternice la moneda europeană. Efectele ar fi dezastruoase în ambele situaţii.

2. Intrarea Greciei în colaps şi contaminarea Portugaliei, Irlandei, Italiei şi Franţei Cel mai rău scenariu imaginat de englezii de la RBS presupune intrarea Greciei în faliment până în decembrie şi contaminarea Portugaliei şi Irlandei. De asemenea, economiile Italiei, Franţei şi Spaniei ar fi puternic afectate. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy se teme, la rândul său, că Franţa îşi va pierde ratingul de triplu A, ceea ce ar scumpi viitoarele împrumuturi pe care le-ar putea contracta statul.

Ne puteți urmări și pe Google News

3. Banii din EFSF nu vor fi suficienţi Scopul majorării Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) cu peste o mie de miliarde de euro, aşa cum se vehiculează, este tocmai acela de a opri extinderea problemelor. Şi totuşi, există temeri că aceşti bani nu vor fi suficienţi pentru a limita problemele.

Daniel Dăianu, fostul ministru de finanţe, a declarat, pentru EVZ, că ar trebui majorată capacitatea EFSF de la 440 de miliarde de euro, în prezent, la cel puţin 2000 de miliarde de euro.

"Nu va exista stabilitate în zona euro dacă fondul de salvare nu are la dispoziţie resursele necesare pentru a convinge investitorii că nu există nici cea mai mică posibilitate ca Italia şi Spania să ajunge în situaţia Greciei", scrie şi BBC.

4. Liderii europeni nu vor reuşi să salveze zona euro prin măsuri oportune, la timpul potrivitDe asemenea, analiştii economici se tem că Europa va face prea puţin, prea târziu. Însuţi premierul grec Georges Papandreou declara, ieri, că "este momentul ca Europa trebui să ia măsuri dure pentru a pune capăt acestei situaţii".

5. Prăbuşirea burselor, dacă întârzie adoptarea măsurilor de salvareO altă temere a investitorilor, de această dată, se referă la scăderea accelerată a burselor ca urmare a întârzierii adoptării unor măsuri de către liderii europeni. Într-un scenariu deloc plăcut companiile cotate la burse ar putea pierde dintr-un foc 35% din valoare dacă se trenează implementarea unor măsuri clare şi situaţia se agravează, potrivit Deutsche Bank.