Cele mai mari manevre militare comune americano-israeliene

Israelul şi SUA au început, astăzi, manevre militare comune, acestea fiind "cel mai important exerciţiu" de acest tip din istoria celor două ţări, potrivit armetei israeliane.

"Este vorba de cel mai important exerciţiu al apărării aeriene efectuat vreodată în comun de cele două armate", subliniază un comunicat, precizând că exerciţiile poartă numele "Austere Challenge 2012".

"Exerciţiul a început aşa cum a fost planificat acum doi ani şi nu constituie un răspuns la evenimente specifice în regiune", mai indică armata israeliană, citată de AFP.

Aceste manevre urmează să dureze trei săptămâni şi implică participarea a 3.500 de militari americani şi a 1.000 de militari israelieni.

Ele reprezintă "cel mai important exerciţiu în lunga relaţie dintre SUA şi Israel", au indicat la rândul lor organizatorii, generalul american Craig Franklin şi generalul israelian Nitzan Nuriel.

Oficial, nu este vorba decât de "îmbunătăţirea cooperării în domeniul apărării antirachetă" dintre cele două ţări şi de "promovarea stabilităţii în regiune", indica recent generalul Franklin.

Baterii de rachetă "Iron Dome", precum şi sisteme antibalistice Arrow 2 şi Patriot urmează să fie testate cu această ocazie. Militarii israelieni vor testa de asemenea prin simulare noile sisteme Davids Sling (Praştia lui David), capabile să intercepteze rachete cu o rază de acţiune de 40 până la 300 km, potrivit generalului Nuriel.

Israelul este adesea ţintă a rachetelor lansate din Fâşia Gaza şi se află în raza de acţiune a rachetelor siriene şi ale Hezbollah-ului libanez. Dar, statul evreu este preocupat îndeosebi de Iran care dispune de rachete balistice cu rază lungă de acţiune. Israelul acuză totodată Iranul că doreşte să se doteze cu arma nucleară sub acoperirea unui program civil, ceea ce Teheranul dezminte categoric.