Furturile de mașini reprezintă o problemă pentru poliția rutieră, deși fenomenul este în scădere. Noile tehnologii care permit urmărirea și identificarea vehiculelor sunt de natură să-i descurajeze pe hoți. În loc să ia mașina cu totul, aceștia preferă să fure anumite piese și componente mai greu de depistat și mai ușor de vândut. Cu toate acestea, furturile de autoturisme nu au dispărut cu totul. Mai sunt hoți care își încearcă norocul.
În anul 2022, numărul de furturi auto a scăzut destul de mult, prin comparație cu anii trecuți, când hoții erau mult mai îndrăzneți, iar sistemele de protecție mai puțin eficiente. Cu toate acestea fenomenul nu a dispărut, iar Poliția Română a înregistrat a înregistrat, anul trecut, un număr de 400 de plângeri penale pe acest subiect. Logic, vorbind, cele mai furate autoturisme din România sunt cele mai des întâlnite pe drumurile publice, mărcile preferate de șoferii autohtoni. Între acestea se află Dacia, BMW, Volkswagen. De altfel, acestea sunt și mai ușor de vândut, mai ales sub formă de piese de schimb, pe piețele second-hand. Excepție fac doi bolizi de lux, Lamborghini Urus, unul galben și altul maro.
Hoții au furat în anul de grație 2022, peste 40 de exemplare de vehicule Dacia. Conform datelor din sistemul Poliției Rutiere, în 2022, hoții au furat cu precădere autoturisme Dacia Logan. Acestea ajung în ateliere clandestine de dezmembrări și, transformate în piese de schimb. Sunt vândute, de hoți, în târgurile auto. Pe lângă modelul Logan, sunt vizate și Duster, Dokker, Sandero sau Lodgy. Hoții mai preferă, însă și modelele mai vechi, de colecție, precum Dacia 1310, Dacia 1410, Dacia Super Nova, după cum scrie evmarket.ro.
Pe locul doi în clasamentul întocmit de polițiști se află BMW, din care au fost furate 42 de exemplare. Putem spune că BMW este cea mai furată mașină străină din România. Cele mai căutate modele, de către hoți, au fost cele mai scumpe, precum BMW X5 și BMW X6.
Următorul loc în acest clasament este Volkswagen, din care s-au furat 40 de unități. Cele mai furate modele au fost VW Golf si VW Passat, numărul acestora depășind jumătate din furturi. Pe lângă aceste modele hoții au furat VW Passat din 2001 și 2008, dar și modele mai rare precum VW Golf 1 sau VW Bora. Dintre modelele lansate de curând, infractorii și-au încercat norocul cu un exemplar VW T-Cross.
Următoarele mărci auto din preferințele hoților
La mare distanță de primele trei, în clasamentul Poliției Rutiere, se situează autovehiculele producătorului german Audi. Cu 21 de mașini furate se clasează pe locul al patrulea. Majoritatea modelelor furate au fgost Audi A4 și Audi A6. Dar hoții s-au orientat și spre altele, mai noi și mai scumpe, precum Audi A8 sau SUV-urile Q8 și Q5.
Fordul ocupă locul următor, tot cu 21 de autoturisme furate. Cele mai căutate, de infractori, sunt modelele Kuga, Fiesta, Focus, dar și Puma.
Urmează, pe locul șase, Mercedes, cu 20 de unități. În anul 2022, s-au furat cu precădere SUV-uri Mercedes. Au fost furate, însă și Mercedes Clasa V. Mercedes Clasa A a fost cel mai furat model al mărcii germane în România.
Pe locul șapte se poziționează mașinile producătorului Opel, în cazul cărora s-au înregistrat 15 reclamații de furt, la poliție. Cel mai căutat model a fost Opel Astra.
Daewoo și Toyota, cele mai puțin căutate mașini
Locul opt în clasamentul mașinilor furate în 2022 este ocupat de Fiat, cu 10 exemplare. iat Doblo a fost cel mai căutat model de infractorii români, însă majoritatea furturilor au vizat modele fabricate între 2001 și 2008.
Penultimul loc în clasamentul prezentat de Poliție, locul nouă, este ocupat de vehiculele Daewoo, cu șapte mașini furate. Preferate au fost modelele Matiz și Tico, iar acest lucru ne face să credem că a fost vorba despre începători care și-au făcut mâna.
Ultimul loc în top, locul 10 este ocupat de Toyota. Mașina de producție japoneză pare că este cea mai puțin căutată de hoți, fiind furate doar șase exemplare. Hoții au preferat modelul Avensis, dar nu s-au dat în lături nici de la un Prius, fabricat în 2011.