În bisericile ortodoxe din Japonia, serviciul religios se face în principal
Biserica Ortodoxă Japoneză și-a obținut autonomia față de Biserica Ortodoxă Rusă în 1970, an în care a fost canonizat fondatorul ei, misionarul rus Nikolai Kasatkin (Nikolai al Japoniei), care a fost primul preot ortodox din țara soarelui-răsare.
În bisericile ortodoxe din Japonia, serviciul religios se face în principal în limba japoneză, dar aceste lăcașuri de cult nu sunt deschise pentru rugăciune numai pentru ortodocși, ci și pentru alți credincioși ai religiei creștine, notează Russia Beyond.
Una din cele mai cunoscute catedrale ortodoxe este Nikoraido sau catedrala Sfintei Învieri (1891) aflată într-un cartier animat din Tokyo. Construcția ei a fost inițiată de Nikolai Kasatkin. Mihail Șciorupov, profesor de arhitectură din Sankt-Petersburg a alaborat planurile. Iconostasul, realizat pe trei niveluri, a fost pictat de Vassili Pechekonov, un artist de la curtea imperială. Clopotele catedralei au fost importate din Rusia. Catedrala a fost grav afectată de puternicul cutremur din Kanto, în septembrie 1923, soldat cu numeroase victime. Clopotnița s-a prăbușit și un puternic incendiu a distrus interiorul edificiului. Însă catedrala a fost restaurată și, anul trecut, pentru prima dată în 90 de ani, două clopote noi, turnate în regiunea Iaroslavl, au fost instalate.
Gan Gan-dera sau biserica „ding-dong”
Biserica Învierii lui Hristos din Hakodate (1859) , a fost prima biserica ortodoxă ridicată în Japonia. Nikolai Kasatkin a slujit aici în perioada 1861- 1869. Biserica a fost ridicată în paralel cu inaugurarea primului consulat al Rusiei în Japonia. Sunetul clopotelor sale era cu totul neobișnuit pentru japonezi, de aceea locuitorii din Hakodate au început să-i spună „Gan Gan-dera” sau „biserica ding-dong”. În 1907, biserica a fost complet arsă în urma unui incendiu violent în Hakodate. Grație eforturilor lui Kasatkin, o nouă biserică a fost ridicată pe locul ei, cu puțin timp înainte de preotul să înceteze din viață.
Catedrala Bunei Vestiri din Kyoto
Interiorul acestei catedrale a rămas practic neschimbat din anul construcției lăcașului, 1903, și prezintă un elegant iconostas alb realizat de artistul moscovit Iakov Epanecinikov. Catedrala găzduiește, printre altele, icoane ale Sfântului Nicolae oferite de prizonierii de război ruși care au stat în Kyoto în timpul războiului ruso-japonez, dar și relicve sfinte oferite cadou din partea protoiereului Ioan de Kronstadt, membru al Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse.
Iconar dintr-o familie de samurai
Biserica Schimbarea la Față din Sapporo (1971) are cea mai mare colecție de icoane realizate de o pictoriță japoneză, Yamashita Rin (1857-1939), botezată Irina. Rin a fost prima femeie din Japonia care a studiat în acest sens, în Rusia, unde și-a făcut ucenicia într-un atelier de pictat icoane din Sankt-Petersburg. De-a lungul vieții sale, Yamashita Rin a realizat nu meroase opere, între care o icoană prezentată țareviciului Nikolai Alexandrovici (fiul țarului Alexandru al II-lea), cu ocazia vizitei sale în Japonia, în 1891. Picturile lui Yamashita Rin sunt prezente în numeroase biserici ortodoxe din arhipelagul nipon.
Două, făcute de un arhitect japonez
Biserica Sfântului Apostol și Evanghelist Matei (Toyohashi, 1915) din prefectura Aichi se distinge prin detaliile sale arhitecturale aparte. Spre exemplu, decorarea părților fațadei, în care pilaștrii se intersectează cu banda verticală, este caracteristic stilului tradițional japonez. Fapt interesant, această biserică a fost construită de același arhitect ca cea din Hakodate, Moses Kawamura. O altă biserică ortodoxă este ce a Botezului Domnului, din Nagoya, ridicată în 2010. Prima versiune a acestei biserici, construită în 1913, a fost total incendiată în timpul unui raid aerian în cel de-al doilea Război Mondial. Noua biserică, din piatră, a fost construită în stil tradițional rusesc și amintește de lăcașurile de cult medievale din Suzdal.
Coborârea Sfântului Duh într-un bastion budist
Biserica coborârii Sfântului Duh (1980, Tokoshima) este situată pe insula Shikoku, în ciuda faptul că insula este un bastion budist. Și în această biserică se pod admira icoanele lui Yamashita Rin. O altă biserică ortodoxă este cea din Shuzenji, ridicată în 1912 în peninsula Izu, celebră pentru turiști datorită izvoarelor sale termale calde. Biserica a fost construită în doar trei luni și jumătate. La acea dată, Nikolai Kasatkin a căzut la pat bolnav și credincioșii locali au încercat să ridice biserica cât mai repede posibil pentru a se ruga pentru sănătatea lui. Un iconostas și un candelabru provenind din vechea biserică militară din Port-Arthur (port chinez care a aparținut altădată Rusiei) au fost aduse aici, ulterior și un crucifix realizat tot de Yamashita Rin.