Bucătăria este un fel de câmp de luptă din care ies învingători doar cei care au curaj și care știu foarte bine cum să se joace cu ingredientele în așa fel încât să iasă întotdeauna cele mai gustoase preparate, numai bune de mâncat și de servit. Există însă unele mâncăruri pe care nici cei mai străluciți chefi nu reușesc să le facă perfect de fiecare dată, mâncăruri care, în teorie sunt destul de simple, dar rețetele te descurajează complet.
Nu trebuie să fii un bucătar cu zeci de ani de experiență pentru a-ți da seama când o rețetă este foarte greu de pus în practică. Amator sau profesionist, îți vei da seama pe loc dacă poți sau nu să faci rețeta respectivă.
Și sunt unele rețete pe care pur și simplu nu le poți duce la bun sfârșit fără să greșești și să strici totul, fără eșec garantat. Dacă încă nu ai descoperit cele mai dificile rețete și vrei să le încerci, iată câteva dintre ele pentru a-ți încerca talentul în bucătărie.
Soufflé
Este o mâncare cu ouă la cuptor, cu o textură foarte pufoasă și delicioasă. Problema este cum reușești să aerisești albușul de ou înainte de coacere. Este important ca acesta să se „ridice” în cuptor și să nu „scadă”, pentru că nu vei reuși să faci un sufleu adevărat. Dar, după mai multe încercări și câteva cercetări pe internet, veți reuși să vă dați seama ce aveți de făcut. Iar când veți avea un preparat perfect veți putea impresiona pe oricine, din gură în gură.
Macarons
Nu le confundați cu biscuiții macarons, aici avem produse de patiserie pe bază de bezea. Trebuie să separi la început albușul de gălbenușul de ou și să începi să urmezi mulți pași de preparare până când obții macarons perfecți. Este nevoie de experiență și de multe eșecuri înainte de a vedea niște macarons pe care să le poți mânca în sfârșit.
Wellington de vită
Aceasta este deja într-o altă ligă. Avem o friptură specială, un fel de file cu paté, ciuperci, clătite și aluat tip foie gras. Este foarte greu să îmbraci bine toate ingredientele și să gătești totul bine, carnea de vită trebuie să fie rumenă la mijloc, aluatul auriu, fără să se ardă nimic. Trebuie să faci multe încercări și erori pentru a obține toate texturile corecte, este nevoie de multe ore de studiu și poate de câteva eșecuri în bucătărie pentru a-ți da seama ce etapă nu ai făcut bine.
Consommé
Pare o supă obișnuită. Dar nu este orice supă. Este o supă limpede făcută din roșii, carne, albuș de ou și bulion, toate fierte încet pentru a scăpa de impurități. Ceea ce este foarte dificil aici nu este să combini ingredientele sau să le fierbi. Procesul de „limpezire” a superi este extraordinar de dificil, nici măcar bucătarii experimentați nu pot obține de fiecare dată un consommé perfect. Pentru a-l servi într-un stil grandios, puteți fierbe supă de vită cu țelină, ceapă, morcov, o strecurați frumos și o turnați peste o friptură bine făcută, cu felii de morcov și ceapă franțuzească feliată.
Sos Béarnaise
Este un sos cu mult tarhon, din Franța, făcut cu un unt slab, ulei de măsline, ceapă franțuzească, gălbenușuri de ou, condimente, ierburi aromatice, servit adesea cu o friptură bine făcută. Problema este că sosul se face la bain-marie, adică într-o oală deasupra unei oale care fierbe. Nu trebuie să fie prea fierbinte, pentru că oul se va închega și ați stricat sosul. Așa că nu trebuie să vă deranjați prea mult, luați niște ceapă franțuzească, niște usturoi, puneți-le în unt și rumeniți-le puțin, adăugați niște tarhon, boabe de piper, oțet alb și amestecați totul în două lingurițe de crème fraiche.