Magia Sărbătorilor se instalează cu vin fiert şi dulciuri în centrele marilor oraşe europene.
Iubitorii spiritului de Crăciun, cu miros de scorţişoară şi zahăr ars, se aventurează în această perioadă într-o ameţitoare călătorie în oraşele europene, în căutarea celei mai dulci atmosfere de sărbătoare.
Transformate peste noapte în adevărate bijuterii sclipitoare, care îşi îmbie vizitatorii cu vin fiert şi cu mâncăruri tradiţionale, pieţele principale din numeroase metropole atrag sute de mii de turişti din toate colţurile lumii, dornici să trăiască momente unice alături de familie. De Crăciun, pieţele din Praga, Budapesta, Viena, Berlin sau Roma transformă Sărbă torile de Iarnă într-un moment festiv unic.
O tradiţie veche de secole reînvie în fiecare an în preajma Crăciunului. De la jumătatea lunii noiembrie, odată cu începerea Adventului, care reprezintă perioada de pregătire pentru marea sărbătoare a Naşterii Domnului, se deschid „pieţele Pruncului Iisus“. Această tradiţie care a luat naştere în ţările germanice pe vremea cavalerilor Teutoni se păstrează încă vie, oferind tuturor posibilitatea de a trăi şi de a simţi magia sărbătorilor.
Praga. „În vechea piaţă din capitala Cehiei, copiii se pot juca cu oi, capre sau chiar cu o lamă şi se înghesuie în jurul scenei Naşterii Domnului, un staul din lemn cu podea din paie unde se află Fecioara Maria, Iosif, copilul Iisus şi cei trei Magi.
Cel mai impresionant este însă pomul de Crăciun, adus direct din munţii Sumava din sudul Cehiei. Copacul este împodobit, iar instalaţiile sunt pornite în fiecare zi în jurul orei 5.00“, povesteşte Aurelian Bratosin, director Butterfly Tourism. Pieţele de Crăciun din Praga se deschid de obicei în sâmbă ta de dinainte de Ajun şi funcţionează zilnic, până la începutul lunii ianuarie.
Budapesta. Vecinii noştri au prins acest obieci doar de zece ani, dar se ţin bine de treabă. Piaţa Vorosmarty se transformă într-o mulţime multicoloră, animată de concerte de Crăciun şi piese de teatru pentru copii.
„Cele peste 150 de spectacole cuprind teatru de păpuşi, muzică, dansuri populare. Copiii se întâlnesc cu Moş Crăciun, venit tocmai din Finlanda pentru a împărţi cadouri. Cei mai curajoşi au şansa să-şi confecţioneze singuri propriile decoraţii de Crăciun“, zice Marius Pandel, director de dezvoltare Christian Tour. Turiştii înfometaţi sunt aşteptaţi cu pâine tradiţională coaptă într-un cuptor construit special în piaţă, fripturi la grătar şi, la desert, cu ştrudel şi colaci specifici.
Viena. Locuitorii din capitala Austriei se bucură deja de atmosfera de Crăciun. „Cele mai cunoscute pieţe sunt Piaţa Christkindlmarkt, din faţa Primăriei, şi piaţa din faţa Palatului Schonbrunn, dar mai există şi zece pieţe mai mici, răspândite prin cartiere. Oraşul freamătă până în Ajun deoarece, de Crăciun, pieţele şi magazinele din Viena sunt închise. De aceea, turiştii ar trebui să aleagă un sejur înainte de 25 decembrie“, recomadă Mircea Vladu, de la Prestige Tours. Locuitorii şi străinii au ocazia să facă cumpărături la numeroasele standuri care vând bună tăţi precum vată de zahăr şi fructe confiate. Copiii se distrează făcând un tur cu poneii, o plimbare cu trenuleţul sau se dau în carusel. Punctul de atracţie îl reprezintă, însă, brazii, care variază în funcţie de decoraţiuni. Există astfel un brad plin de inimi „Herzelbaum“, „Kasperl tree“ sau un oficiu poştal al lui Moş Crăciun.
Berlin. O băutură mai aromată ca vinul fiert obişnuit, care gâdilă nările trecătorilor, este Feuerzangenbowle, un fel de punch. Dincolo de aromele înconjurate de o vâlvătaie ce arde scurt în cana însetatului înfrigurat, băutura are o semnificaţ ie aparte - pentru germani, ea trimite la sărbătoare împreună cu cei dragi. Asemeni Vienei, Berlinul are pieţe de Crăciun în toate cartierele şi mallurile. Cu o adevărătă tradiţie pentru astfel de pieţe, Germania îşi aşteaptă vizitatorii în straie de sărbătoare în aproape toate oraşele, bine cunoscute fiind şi Nürnberg sau München.
Roma. Magia Crăciunului prinde contur în Piazza Navona. „În fiecare an, aici are loc un târg special de Sărbători, presărat cu Moş Craciun, scenete cu Naşterea Mântuitorului şi nenumărate locuri de unde se vând obiecte şi bunătăţi tradiţionale. Vizitatorii nu pot rata faimoasa Fântână a Zeului Neptun, situată chiar în capătul nordic al pieţei“, spune Daciana Cojocărescu, director promoturism.ro.
Târgul se termină pe 6 ianuarie, de Sărbătoarea Epifaniei, când vine Befana, o bătrânică binevoitoare care zboară pe o mătură şi împarte cadouri copiilor - conform tradiţiei din ţările Europei Mediteraneene. Cei care au fost cuminţi primesc biscotti, torrone şi alte delicatese specifice, iar cei mai puţin ascultători se aleg cu cărbuni.