Jucătorii din telefonia mobilă mizează tot mai mult pe aparatele "marcă proprie". Le-au îmbunătăţit tehnologia, le-au dotat cu touchscreen şi încearcă să convingă cu un punct forte: preţul.
Companiile de telefonie mobilă încearcă să completeze ofertele şi cu propriile telefoane. Punctul forte pe care mizează este preţul, foarte mic dacă te şi abonezi. Mai pe înţelesul tuturor, e ca şi cum ai cumpăra un televizor Pro TV, B1 TV sau Prima TV.
Vodafone 543 Touch, Cosmote Vairy Touch sau Orange Boston sunt câteva modele prin care operatorii de telefonie mobilă speră să-şi atragă mai mulţi clienţi. Telefoanele sunt făcute în fabrici din China. Vairy, de exemplu, este la bază X760, un model produs de compania chineză de telecomunicaţii ZTE. Aceeaşi companie face şi 543 Touch de la Vodafone, iar Bostonul de la Orange e un Gsmart G1305 Coldfish fabricat de Gygabyte, tot din China.
Boston vine cu Android
Care sunt avantajele telefoanelor proprii, de ce am alege sau nu un astfel de mobil? Cosmote Vairy costă puţin peste 400 de lei dacă îl achiziţionezi cu o cartelă Pre Pay. Preţul e destul de bun, având în vedere faptul că acesta e cu touchscreen.
Grafica softului este destul de prietenoasă. Navigarea în meniu se face cu stylus şi se mişcă destul de repede. Meniul nu este complicat de folosit, aplicaţiile le ai la îndemână, iar iconiţele sunt destul de mari. Cu o cameră de doar 1,3 MP nu te poţi gândi că vei face poze prea grozave.
Are funcţii de MP3 player şi radio. La această aplicaţie, un dezavantaj ar fi că nu poţi face în acelaşi timp şi alte operaţiuni, cum ar fi scrierea unui mesaj. Pentru aceasta, trebuie să închizi muzica. Dacă vrei să-l foloseşti cu atingerea degetului e destul de greu. La mesaje, de exemplu, ai neapărat nevoie de stylus, literele sunt destul de mici pentru a scrie cu degetul.
Orange Boston costă 39 de euro la un abonament de 20 de euro. Vorbim de un smartphone care rulează cu sistem de operare Android. Prin urmare, poţi beneficia de toată baza de aplicaţii de la Google, jocuri şi o sumedenie de softuri.
Touchscreenul răspunde destul de bine, fără întârzieri. Dacă nu eşti prea pretenţios în ceea ce priveşte fotografiile, modelul Boston de poate ajuta - are 5 MP cu lumină de tip LED. Ca neajunsuri am remarcat lipsa radioului şi faptul că nu poţi face apeluri video.
Plasticul capacului din spate e destul de subţire şi pare firav. Bateria ţine în jur de 24 de ore, fiind cunoscut faptul că sistemul de operare Android te agaţă să navighezi destul de mult prin aplicaţiile sale.
Navigare fără mari pretenţii
Vodafone 543 e gratis dacă îţi faci abonament. E un gadget care s-ar potrivi celor care vor să facă pasul spre telefoanele cu touchscreen şi vor să se obişnuiască. Îl poţi folosi ca MP3 player şi poţi asculta la radio.
Poţi naviga şi pe internet, însă să nu te aştepţi la performanţe deosebite. Eventual, îţi poţi verifica e-mailul, şi cu un pic de răbdare te poţi uita la postările de pe site-urile preferate.
Camera are 1,3 MP, iar calitatea pozelor nu este una deosebită. Răspunsurile ecranului tactil sunt rapide, fără întârzieri. În concluzie, în funcţie de compania de telefonie mobilă agreată, dacă ai un buget mai restrâns şi vrei să te apropii de noua tehnologie de terminale GSM, te poţi orienta şi către telefoanele mărci proprii.
COMPARAŢIE
Cu ce se laudă cele mai bune telefoane ale operatorilor GSM ORANGE BOSTON
- Memorie internă - 180 MB
- Sistem de operare - Android
- Rezoluţie cameră - 5MP
- Wi-Fi - Da
- Greutate 118 g
- Dimensiuni - 116x56,8x12,4mm
- Preţ - 39 euro (abonament 20 euro)
<object width="640" height="505"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/_EvqbIbTAaY?fs=1&hl=ro_RO&color1=0x2b405b&color2=0x6b8ab6"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/_EvqbIbTAaY?fs=1&hl=ro_RO&color1=0x2b405b&color2=0x6b8ab6" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505"></embed></object> VODAFONE 543 TOUCH
- Memorie internă - 5 MB
- Sistem de operare - Nu
- Rezoluţie cameră - 1,3 MP
- Wi-Fi - Nu
- Radio FM, MP3 player
- Dimensiuni - 96,2 x 53 x 14,1 mm
- Preţ - Gratis (la orice tip de abonament)
<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/kCx700IF7UY?fs=1&hl=ro_RO"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/kCx700IF7UY?fs=1&hl=ro_RO" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object> COSMOTE VAIRY TOUCH
- Memorie internă - 5 MB
- Sistem de operare - Nu
- Rezoluţie cameră - 1,3 MP
- Wi-Fi - Nu
- Greutate - 84 g
- Dimensiuni - 93 x 52 x 16 mm
- Preţ - 426 lei (cu o cartelă Pre Pay)