Cei gospodari încep din toamnă. În acest fel, ei reușesc să economisească bani și să evite aglomerațiile, precum și eventualele neplăceri create de surprizele care pot apărea.

Asta înseamnă că nu este niciodată prea devreme să faci o inspecție la mașină, pentru a fi sigur că nu are nici o problemă. După cum se știe, pentru o experiență de condus bună iarna, trebuie să începi prin a avea o mașină în stare excelentă de funcționare, pe care o vei echipa cu un set de anvelope adecvate acestui anotimp.

Alegerea și echiparea anvelopelor de iarnă

Experții recomandă șoferilor anvelope auto de iarnă care sunt testate și aprobate pentru condiții de iarnă. Bineînțeles, cei care sunt în căutare de astfel de anvelope, trebuie să compare diversele modele din piață și să aleagă varianta cea mai bună pentru bugetul de care dispun.

Cel mai mare avantaj oferit de anvelopele de iarnă este în mod clar – siguranța. Chiar și atunci când apare o scădere lentă sau bruscă a presiunii pneurilor, se poate continua conducerea mașinii, dacă anvelopele sunt de calitate. Cei mai apreciați producători sunt Continental, Michelin, Bridgestone, Dunlop, Goodyear, Pirelli, Hankook, Nokian și alții.

Pneurile care nu sunt omologate pentru iarnă nu-ți vor oferi suficient control pe drumurile reci, cu polei
și zăpadă. Anvelopele de iarnă însă, oferă foarte multe avantaje:
 Oferă aderență bună la temperaturi scăzute
 Asigură stabilitate și oferă confort șoferului și pasagerilor
 Au un nivel ridicat de aderență chiar și pe zăpadă
 Distanța de frânare este mult mai scurtă.

Verificarea bateriei

Șoferii pot testa bateria încă de pe acum și dacă este cazul, o pot înlocui. În timpul iernii, bateria are tendința să se descarce din cauza temperaturilor scăzute, mai ales dacă nu mai funcționează în parametri optimi. În cazul în care aspectul ei este ciudat (este deformată, are umflături sau fisuri) trebuie obligatoriu schimbată.

Verificarea frânelor și înlocuirea lichidului de frână

Sistemele de frână pot fi verificate la un service auto, chiar și de două ori pe an. Șoferii atenți fac asta și înainte de sezonul rece, pentru a fi siguri că vor conduce mașina în condiții de siguranță. Iarna este un anotimp când drumurile sunt umede, reci și acoperite de gheață și zăpadă, și deci frânele mașinii trebuie să funcționeze perfect.

Antigelul mașinii

La fel ca și uleiul de motor, antigelul își schimbă proprietățile în timp. Dacă antigelul nu a fost înlocuit la timp, există pericolul de înghețare și deteriorare a pieselor motorului.

Șoferii precauți cumpără din timp și lichid de parbriz pentru iarnă, când prețurile la produsele de calitate sunt mai accesibile. Alte verificări pe care le fac șoferii la mașini, încă de pe acum, sunt la radiatorul de încălzire, la discurile și plăcuțele de frână, la ștergătoare și termostat.

Unii șoferi fac toate verificările necesare din timp pentru a-și pregăti mașina pentru drum și pentru a fi siguri că aceasta este echipată corespunzător fiecărui anotimp.