Să fii părinte nu este deloc un lucru ușor. De multe ori este greu să-i înțelegem pe cei mici și nu întotdeauna luăm deciziile corecte. Există însă cărți de parenting care ne pot ajuta când vine vorba despre educația copiilor. Trebuie doar să o alegem pe cea care ni se pare potrivită.
Cartea „Parenting cu calm. Cere mai mult de la copii și mai puțin de la tine“, este una dintre cele mai citite din lume. Autoarea ei, Emma Jenner este expert în domeniu și a lucrat cu copiii mai mult de 20 de ani. Are chiar și o firmă de consultanță în educația copilului.
Principalul sfat al autoarei este ca părinții să le permită copiilor să se prostească, să se simtă liberi și să facă același lucru și ei ca chiar dacă sunt adulți. Un alt sfat important este să nu abuzăm prea mult de cuvântul Nu, deoarece copiii vor ajunge să îl ignore. De asemenea, Emma Jenner recomandă părinților să își asculte copiii, să nu îi întrerupă când vorbesc și să își respecte promisiunile.
„Trebuie să le permiteți copiilor să se prostească, să se strâmbe, să râdă în voie și să se simtă liberi. Același lucru trebuie să-l faceți și voi. Copiii se simt în siguranță atunci cînd văd că voi, părinții, sunteți fericiți și cînd li se permite și lor să fie așa“, scrie autoarea.
Lăsați copiii să ia decizii
O altă carte de referință în domeniu este „Cum să formezi oameni de succes. Sfaturi simple pentru schimbări radicale“. Este scrisă de profesoara Esther Wojcicki, care are la rândul ei trei copii. Ea mizează pe o educație fără constrângeri și mai relaxată. Mai exact, autoarea recomandă părinților să își lase copiii să-și aleagă drumul în viață și să le respecte dorințele. În plus, le sugerează să îi lase pe cei mici să ia propriile decizii și să se descurce cum pot. Un alt sfat al autoarei pentru părinți este să fie buni și să îi învețe și pe cei mici ce este solidaritatea.
„Copiii cresc simțindu-se centrul universului. În calitate de adulți tineri, nu doar le lipsește curajul și independența, dar sunt complet nepregătiți să-și asume cauze care ar putea face lumea un loc mai bun“, se menționează în carte.
O altă carte apreciată este „Parenting conștient. Cum să creștem copii responsabili, încrezători și afectuoși“, scrisă de Susan Stiffelman, cu o experiență de 30 de ani în terapia de familie. Ea spune că este extrem de important ca toți copiii să știe că au dreptul să fie iubiți așa cum sunt ei în realitate. Ei trebuie să înțeleagă că nu este necesar să se schimbe pentru a fi acceptați.
Cum gândesc copiii
Dacă doriți să aflați cum gândesc copiii, puteți răsfoi volumul „Creierul copilului tău. 12 idei revoluționare de dezvoltare unitară a creierului copilului tău“. Este scrisă de Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson și reprezintă un ghid simplu, menit să-i ajute pe copii să-și dezvolte inteligența emoțională.
„Pe măsură ce copiii se dezvoltă, creierul lor oglindeşte creierul părinţilor. Cu alte cuvinte, propria creştere şi dezvoltare a părintelui, sau lipsa acesteia, are un impact asupra creierului copilului. Asta înseamnă că integrarea şi cultivarea propriului creier este unul dintre darurile cele mai pline de iubire şi de generozitate pe care le poţi oferi copiilor“, scriu autorii.
Rețete de jocuri pentru copii
Lawrence Cohen îi încurajează pe părinți, prin cartea sa „Rețete de jocuri pentru copii“ să lase seriozitatea deoparte și să se pună la mintea celor mici. Jocul este una dintre cele mai bune metodă de învățare.
Potrivit autorului, copiii de toate vârstele au permanent nevoie de legături apropiate, de sentimentul siguranței și de atașament, iar interacțiunea prin joc cu părinții lor este o cale importantă de a dezvolta legături de acest fel, potrivit resurseparinti.ro.