FRANCE 24: Spre o normalizare a relaţiilor dintre cele două Coree? Phenianul şi Seulul şi-au restabilt canalele de comunicaţie transfrontalieră, a anunţat Coreea de Sud luni, 4 octombrie, canale tăiate din august de vecinul din Nord. Oficiali din cele două ţări au participat luni dimineaţa la o convorbire telefonică, a anunţat ministerul sud-coreean al Unificării într-un comunicat.
"Guvernul apreciază că a fost pusă, o dată cu restabilirea liniei de comunicaţii Sud-Nord, o bază pentru reluarea relaţiilor intercoreene", subliniază el. Guvernul speră "să reia rapid dialogul şi să înceapă discuţii practice pentru restabilirea relaţiilor intercoreene", adaugă comunicatul.
Ministerul sud-coreean al apărării a confirmat în acelaşi timp că au fost de asemenea reluate comunicaţiile militare între cele două ţări. Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, "îşi exprimase intenţia de a restabili canalele de comunicaţie tăiate între Nord şi Sud", anunţase agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA cu câteva ore mai devreme, explicând această decizie ca pe o tentativă de a stabili o "pace trainică" în peninsulă.
Gest simbolic
Un analist minimaliza luni această restabilire, calificand gestul drept "simbolic" şi subliniind recentele tiruri de rachete. "Chiar dacă asta duce la discuţii, am putea intra într-o nouă fază în care Coreea de Nord începe dialogul, dar continuă în acelaşi timp să facă provocări", a estimat Park Won-gon, profesor de studii nord-coreene la Universitatea feminină Ewha /Ewha Womans University/.
Aceste comunicaţii între Seul şi Phenian au fost întrerupte în august de Coreea de Nord, la doar două săptămâni după restabilirea lor, în cadrul unui dezgheţ surpriză al relaţiilor dintre cele două ţări. Această reluare vine după o serie de tiruri de rachete care a trezit multe îngrijorări şi a provocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.
Coreea de Nord tăiase uniateral prima dată toate canalele oficiale de comunicare militară şi politică în iunie 2020, după ce a denunţat trimiterea pe teritoriul său de manifeste de propagandă anti-Phenian de către militanţi stabiliţi în Sud.
Prima tentativă eşuată
Un an mai târziu, pe 27 iulie 2021, cele două Coree anunţaseră un dezgheţ surpriză al relaţiilor lor, cu restabilirea acestor comunicaţii transfrontaliere. Această decizie, prezentată în ziua aniversării încheierii ostilităţilor din războiul Coreei, era primul anunţ pozitiv de la o serie de summituri, în 2018, între preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, care nu permisese niciun progres diplomatic important.
Înalţi oficiali din cele două ţări au avut în acea zi prima convorbire telefonică şi cele două părţi au dezvăluit un schimb de scrisori, din aprilie, între Kim Jong-un şi Moon Jae-in, în care ei estimau că reabilirea liniei telefonice între ei ar fi o primă etapă de încălzire a relaţiilor dintre cele două ţări, aflate, tehnic, încă în război.
Această destindere nu a durat totuşi, Phenianul, iritat de manevrele militare comune ale Statelor Unite şi Coreii de Sud, încetând să răspundă la apeluri două săptămâni mai târziu. Din august, Phenianul a anunţat tirul cu o rachetă de croazieră cu rază lungă, apoi cu o rachtă prezentată ca hipersonică şi, vineri, cu o rachetă antiaeriană.
Coreea de Nord a criticat duminică reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU referitoare la tirurile cu rachete, Phenianul acuzând ţările membre că se joacă cu o "bombă cu ceas".
Traducere: RADOR