Zeci de mii de romani au intampinat Anul Nou in Madrid, capitala Spaniei.
Fie ca au sarbatorit in Plaza del Sol, alaturi de alte natii, „acasa” sau la serviciu, mai toti au luat cate o boaba de strugure pentru fiecare din ultimele 12 secunde ale anului (dupa obiceiul spaniol), au baut sampanie si si-au sunat rudele din tara.
Spaniolilor le place atat de mult sa sarbatoreasca incat s-au adunat de trei ori in piata, pentru repetitii voluntare: cu o seara inainte, in miezul zilei de 31 decembrie si la marea petrecere de Anul Nou. De fiecare data, cu cantec, voie buna si cate 12 boabe de strugure - o dorinta pentru fiecare luna a anului, dupa cum spune obiceiul impamantenit acolo in urma cu un secol.
Romanii n-au facut nota discordanta si au trecut si ei prin Plaza de Sol, sa participe la sarbatoare. Iar dupa focurile de artificii, s-au dus acasa sau la restaurante.
Cu bucate de-acasa
Acasa la Lidia, Marius, Claudiu si Catalina s-au strans 12 romani. Se stiu de vreo cinci ani, de cand au ajuns in Spania. Pe masa si-au facut loc sarmale, ciorba, friptura cu muraturi, telemea, dar si file de somon, ansoa sau nelipsitii struguri. Totul, condimentat cu vin si tuica de acasa, whisky si bere locala.
„Muraturi se gasesc in supermarket, unde exista cateva rafturi doar cu produse romanesti, mancare si bautura. Cumpara mai mult romanii, dar numai la ocazii, pentru ca sunt destul de scumpe. Mai sunt cativa negustori in piete care vand mezeluri si telemea despre care spun ca sunt aduse din tara, dar nu prea seamana la gust si cred ca sunt facute, de fapt, in Spania. Le vand romanilor la preturi mari. In Madrid este si un magazin romanesc, dar e cam departe de noi”, povesteste Viorica, o femeie de 42 de ani.
A venit in Spania ca sa castige bani pentru fete si viseaza la o batranete linistita intr-o casuta in tara. De altfel, salariile si cat castiga fiecare constituie subiectul principal al discutiilor. Fiecare se lauda cat a economisit in anul care tocmai trece, compara treburile pe care le au de facut la lucru si discuta despre preturile locuintelor in Romania.
„M-as intoarce oricand in tara daca as castiga 70a din cat fac aici, dar ce pot lucra acolo?”, explica Marius. Are 27 de ani, scoala profesionala si lucreaza aici ca sofer pentru o „cucoana spanioloaica” cu multi bani. In unele seri e si picolo la un restaurant. Din banii stransi pana acum si-a cumparat un apartament in tara si e multumit.
Petrecere pana la deschiderea metroului
Dupa cateva ore de depanat amintiri si planuri, petrecerea romanilor se anima, gratie muzicii populare si manelelor. E prilej de schimb de cunostinte: hunedorenii joaca ardeleneste, teleormanenii - olteneste si ca prin sud, iar la manele fiecare-si da frau liber. In jumatate dintre cele zece apartamente de pe scara se aude vorba si muzica romaneasca.
Dimineata, petrecerea se sparge la sapte, ora la care reincepe sa circule metroul. Se intorc cu totii „acasa”, pronosticand destinatia urmatorului Revelion: in Spania sau acasa, in Romania.