Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Cele 11 ipoteze: PDL-PSD pe înţelesul tuturor
Cele 11 ipoteze: PDL-PSD pe înţelesul tuturor

Cele 11 ipoteze: PDL-PSD pe înţelesul tuturor

Adevărul e că nu am nici un glob de cristal acasă. Doar patul de cuie. Care mă ajută să gândesc dincolo de patimile politice.

Aş vrea să prezint pe scurt câteva din presupoziţiile care duc spre o alianţă între PDL şi PSD în 2013. Cine vrea neapărat să conteste ceva, n-are decât să se războiască cu aceste asumpţii.
1. Revizuirea Constituţiei este absolut necesară în condiţiile crizei economice şi politice la nivel internaţional.
2. Pentru revizuirea Constituţiei e nevoie de o majoritate de 2/3. Actuala Constituţie a apărut atunci când FSN avea 66% şi a fost revizuită atunci când PSD, PRM şi UDMR aveau aproape 70%. Negocieri între putere şi opoziţie pe revizuirea Constituţiei se pot face doar pe pachete minimale (gen prevederile acordului de la Bruxelles).
3. În ciuda sondajelor de opinie USL nu va putea lua mai mult de 40% din votul popular. Argumente:
a. Cu excepţia alegerilor din 1990, scorul maxim obţinut de un partid sau alianţă a fost de 37%.
b. La alegerile din cele două colegii (Neamţ şi Maramureş), ambele favorabile USL (ca număr de primari), scorul maxim obţinut de USL a fost de 43%. Dacă s-ar fi făcut alegeri în toate colegiile e previzibil că USL ar fi obţinut sub 40%.
c. În 2008 sondajele la urne (considerate a avea o precizie foarte mare) au estimat cel mai mare partid la 37% şi în realitate a luat 32%. În anul 2000, chiar înainte de alegeri, PSD era estimat în sondaje la 48-50% şi a luat 37%. Diferenţele pot fi puse pe seama: votului uninominal care diversifica situaţiile de competiţie, mitei electorale care falsifica opţiunile reale, spirala tăcerii.
d. Colegiile electorale vor fi desenate de coaliţia aflată la putere, deci va apărea cu siguranţă o diferenţă între votul popular şi ponderea partidelor în parlament.
4. Dacă USL va lua maximum 40% nu va putea pretinde nici măcar teoretic (şi dacă ar lua peste 50% tot nu ar putea pretinde asta, pentru că e o alianţă, nu un partid) funcţia de premier, deci PSD şi PNL rămân în opoziţie prin propria voinţă.
5. Dacă USL se va sparge, din cauza comasării alegerilor şi a alegerii primarilor din primul tur, e previzibil că PDL şi PSD vor avea scoruri sensibil egale în jur de 30% (foarte probabil mai mult PSD decât PDL). În acest caz PSD+PDL+ încă un partid pot forma o majoritate guvernamentală calificată.
6. Dacă USL nu se va sparge atunci PSD va lua 20% şi PNL+PC celelalte 20% (în cazul maximal cu USL la 40%). În acest caz PDL poate fi îndreptăţit la funcţia de premier având mai mult decât celelalte două partide şi poate forma o majoritate simplă, dar nu şi calificată. Cu oricare din componentele USL plus încă două partide mici PDL poate asigura o majoritate calificată. În mod normal PDL va prefera PNL şi nu PSD.
7. Nici PSD şi nici PNL nu îşi mai permit încă cel puţin doi ani în opoziţie.
8. Măcar unii lideri ai PSD sunt raţionali.
9. Preşedintele nominalizează premierul.
10. Preşedintele nu poate fi, practic, suspendat.
11. Parlamentarii nou aleşi nu vor alegeri anticipate.
Până acum, indiferent cum s-a desenat spectrul politic, România nu şi-a ratat niciunul din obiectivele majore – Uniunea Europeană, NATO. Revizuirea Constituţiei în actualul context naţional şi internaţional este prioritatea numărul unu. Era bine dacă se făcea în 2012, dar nici în 2013 nu e târziu. Întotdeauna clasa politica şi instituţiile statului s-au mobilizat în jurul obiectivelor prioritare.
Aritmetica alegerilor din 2012 ne arată că o coaliţie stabilă pentru revizuirea Constituţiei nu poate fi formată decât în jurul PDL-PSD. Mă bazez în mare măsură pe raţionalitatea unor lideri ai PSD. În USL, PSD nu poate obţine mai mult decât PNL, adică 20%, şi, deci, nu poate fi preferat într-o majoritate calificată cu PDL.
Separat, PSD poate obţine un scor care îl face atractiv pentru o majoritate calificată şi, la limită, poate da şi pre­­­mierul. Şi încă un argument: întrucât Crin Antonescu se vede preşedinte în 2014 el va prefera (şi are toate pârghiile) să forţeze PNL să accepte opoziţia.