Consiliului Cetățenilor pentru Securitatea Publică și Justiția Penală din Mexic au constatat că Tijuana s-a clasat drept cel mai violent oraș din lume în 2019.
Tijuana, oraș de frontieră, care se află la sud de California, a înregistrat anul trecut 134 omucideri la 100.000 de rezidenți
Ciudad Juárez, un oraș care se află vizavi de El Paso (Texas), a fost al doilea cel mai periculos oraș cu 104,54 de omoruri la 100 de rezidenți
Orașele mexicane Uruapan, Irapuato și Obregón s-au clasat pe locul al treilea, al patrulea și respectiv al cincilea, în timp ce Caracas (Venezuela) a ajuns pe locul șase
În total, 19 orașe din Mexic au fost înscrise printre cele mai periculoase orașe de pe glob
Un studiu publicat de către un grup de supraveghere mexican l-a criticat pe președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, în condițiile în care această țară se află cele mai violente cinci orașe din lume, în 2019. Cu Tijuana în frunte.
Cel puțin 134 de persoane au fost assassinate la 100.000 de locuitori în acest oraș frontalier, potrivit unui raport publicat luni de Consiliului Cetățenilor pentru Securitatea Publică și Justiția Penală
Tijuana, cel mai mare oraș al statului mexican Baja California reprezintă un magnet care-i atrage pe tineri, în special din California. Servește drept culoar pentru cartelurile traficanților de droguri, cale de trecere pentru imigranții fără acte care solicită azil și care provoacă administrația Trump, traversând inegal Statele Unite.
„Facem aceast clasament pentru a atrage atenția asupra violenței urbane, în special în America Latină, astfel încât cei aflați la putere să fie obligați să își îndeplinească datoria de a proteja guvernele , de a garanta dreptul lor la securitatea publică” a declarat José Antonio Ortega Sánchez Ortega, directorul Consiliului Cetățenilor pentru Securitatea Publică și Justiția Penală, un ONG, în timpul unei videoconferințe, potrivit Yucatán Times, citat de Daily Mail.
În clasamentul alcătuit de acest consiliu, Tijuana este urmat de Ciudad Juarez (104, 54 omucideri la 100.000 de locuitori), Uruapan (85,54), Irapuato (80,74) și Obregón (80,72).
Caracas (Venezuela) se află pe poziția șase a clasamentului, cu 74,75 omucideri la 100 000 de locuitori.
Sao Luis (64, 54) și Vitoria de Conquista (60,01, Brazilia) completează lista.
În ansamblu , Mexic a avut 19 orașe clasate drept printre cele mai periculoase 50 de orașe din lume anul trecut.
Organizația neguvernamentală a criticat politicienii mexicani pentru valul infracțional continuu care a cuprins națiunea latino-americană de când s-a declarat război organizațiilor traficanților de droguri, la sfârșitul anului 2006.
„Dacă Mexicul este epicentrul global al violenței, acesta se datorează conducătorilor săi. Guvernele anterioare celui actual erau extrem de incompetente pentru a controla violența, dar cel puțin păreau că încearcă să oprească violența” , a spus Ortega.
Când a preluat funcția în decembrie 2018, López Obrador a promis că va încheia războiul împotriva crimei organizate, oferind îmbrățișări, nu împușcături, tinerilor pe care spera să-i îndepărteze de organizațiile criminale prin intermediul programelor sociale.
Cel puțin 34.608 de persoane au fost asasinate în 2019 în Mexic.
Anul trecut, López Obrador a creat Garda Națională, dar, la solicitarea Statelor Unite, majoritatea soldaților au fost trimiși la granițele de nord și de sud pentru a combate fluxul de migranți.
„Problema principală este că acest guvern, deși tratează criminalii ca victime, este clar ostil față de victimele reale”, a spus Ortega.