Cel mai tânăr președinte al Franței din ultimii 200 de ani s-a instalat la Palatul Elysée | Cronici pariziene cu Marcela Feraru

Cel mai tânăr președinte al Franței din ultimii 200 de ani s-a instalat la Palatul Elysée | Cronici pariziene cu Marcela Feraru

Emmanuel Macron a fost învestit, ieri, al 8-lea preşedinte al celei de-a V-a Republici franceze în cadrul unor ceremonii încărcate de simboluri. Ales în urmă cu o săptămână, Macron este cel mai tânăr preşedinte ales, din lume, în acest moment – şi cel mai tânăr preşedinte al Franţei de la Bonaparte încoace

Tinereţea nu este singurul lui posibil handicap: Emmanuel Macron nu a exercitat niciodată până în prezent un mandat ales, iar cariera lui politică - alături de fostul preşedinte Francois Hollande - este extrem de scurtă. Apărut de nicăieri, Emmanuel Macron a avut o ascensiune fulgurantă şi neaşteptată, într-un moment în care Franţa se află la răscruce.

Avantaje și dezavantaje

Cum spuneam într-o corespondenţă precedentă, Emmanuel Macron are, în schimb, avantajul de a se adapta extrem de repede, de a învaţă din mers şi nu repetă niciodată o greşeală. Ceremoniile de ieri au arătat că a învăţat şi din experienţă predecesorului sau, evitând greşeli pe care acesta le-a făcut. În urmă cu 5 ani, Hollande a comis o impoliteţe gravă, întorcându-i spatele lui Sarkozy înainte că acesta să fi părăsit curtea Palatului Elysée. Nu a fost cazul lui Macron, care l-a însoţit pe Hollande până la maşină şi a aplaudat alături de angajaţii administraţiei prezidenţiale, aşteptând că fostul preşedinte să treacă de porţile palatului, înainte de a se întoarce în sala de ceremonii. O altă eroare gravă a lui Hollande a fost aceea de a permite consoartei lui de atunci, Valerie Trierweiler, să îl taloneze îndeaproape pe tot parcursul ceremoniei şi să împartă strângeri de mână alături de preşedintele ales, deşi în Franţa nu există un statut oficial al primei doamne. Brigitte Macron, în schimb, a făcut un parcurs fără greşeală, evitând să se impună în prim-plan.

Discursul pe care l-a susţinut în fața invitaților la palat a fost şlefuit, atât în formă cât şi pe fond. Spre deosebire de acelaşi Hollande, care a adus un omagiu tuturor predecesorilor săi mai puţin lui Sarkozy, Macron a avut câte o frază de apreciere pentru fiecare dintre cei care au ocupat această funcţie.

Mesajul transmis de noul preşedinte s-a axat pe două direcţii: angajamendtul de a reda încrederea şi speranţa francezilor şi acela de a restabili locul Franţei în lume. Macron a reiterat intenţia de a relansa şi a refonda construcţia europeană. Nu este încă foarte clar dacă va continuă politica Europei cu două viteze, lansată de predecesorul sau.

Liniște conjugală la palat

Atitudinea lui Emmanuel Macron pe tot parcursul zilei de ieri a subliniat intenţia pe care a anunţat-o deja, aceea de a desacraliza instituţia prezidenţială, pusă greu la încercare de ultimii doi preşedinţi. Între diverse aventuri sentimentale, divorţuri sau rupturi prin intermediul presei, Nicolas Sarkozy şi François Hollande au reuşit în 10 ani să dea o imagine de cancan unuia dintre locurile cele mai încărcate de simbolul puterii din lume. Franţa este o putere nucleară, membră a clubului restrâns al Consiliului de Securitate şi deci una dintre cele 5 ţări care hotărăsc soarta lumii. Odată cu Emmanuel şi Brigitte Macron se pare că liniştea conjugală intră din nou sub cupolele aurite ale Palatului Elysée. Împotriva vânturilor şi mareelor, improbabila poveste de dragoste dintre cei doi pare să rămână la fel de solidă.

Ceremonia de la Elysée a fost urmată de tradiţionala vizită la mormântul soldatului necunoscut de la Arcul de Triumf, unde preşedintele nou învestit reanimează flacăra ce arde fără întrerupere din 1923. Emmanuel Macron a ales să străbată Champs Elysée întro maşină militară deschisă, pentru a marca aprecierea faţă de forţele armate al căror şef devine. A urmat o baie de mulţime prelungită, care a contrastat cu intrarea lui Trump la Casă Albă.

Azi, pentru a marca angajamentul său european, Emmanuel Macron va face o vizită fulger la Berlin. Tot azi va fi anunţat primul ministru iar mâine componența noului executiv.

Transfer de putere

Pe parcursul ceremoniei de transfer de putere, preşedintele nou ales primeşte din partea predecesorului sau codurile nucleare. E un fel de a spune căci nu este vorba despre codurile nucleare propriu-zise, ci de un cod care indică militarilor că ordinul de a activa codurile nucleare vine de la preşedinte. În momentul transferului de putere între Giscard şi Mitterand, cel dintâi a notat codul pe o plachetă pe care i-a oferit-o lui Mitterand. Mitterand a pus placheta în buzunar, unde a uitato în momentul în care a schimbat costumul. Primul costum a fost trimis la curăţătorie cu plachetă în buzunar… Din fericire, greşeala a fost reparată la timp fără pagube majore!