Cel mai superstițios popor din lume. Influența vrăjitoriei și a blestemelor asupra oamenilor moderni

Cel mai superstițios popor din lume. Influența vrăjitoriei și a blestemelor asupra oamenilor moderni Sursa foto. Dreamstime

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii caută să găsească explicații pentru evenimentele care li se întâmplă în viața de zi cu zi. Pe cele pozitive le pun pe seama credinței în Dumnezeu, în vreme ce pentru cele negative dau vina pe Forțele Întunericului, pe vrăjitorie și blesteme. Deși suntem în secolul XXI, astfel de credințe încă mai există, iar în unele zone, chiar în apropiere de noi, au influență uriașă asupra vieții, conform studiilor în domeniu.

Un studiu realizat în anul 2022, care a cuprins 95 de țări, a urmărit să stabilească în ce măsură vechile credițne în vrăjitorie și blesteme mai influențează viața oamenilor, în secolul XXI. Iar rezultatele obținute au fost surprinzătoare, semn că, deși lumea evoluează, vechile superstiții rămân încă adânc înrădăcinate în structura societății.

Un miliard de oameni din populația adultă, la nivel global, crede în vrăjitoare și în blesteme și se tem de „ochiul rău”. Conform sondajului, mai mult de jumătate din populația rusă pune nenorocirile cu care se confruntă pe seama vrăjitoriei și a blestemelor cărora le-au picat victimă.

Un procent de 56% dinte ruși cred în vrăjitorie, Rusia fiind țara cu cel mai ridicat procent, peste medie. Prin comparație, doar 16% dintre americani au astfel de credințe, iar suedezii consideră că nu există așa ceva.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În general, credințele religioase și de vrăjitorie, ambele centrate pe rolul cheie al puterilor supranaturale în viață, merg mână în mână”, au scris cercetătorii în studiu.

Sursa foto. Dreamstime

Ce au dorit să știe specialiștii

Studiul a fost condus de Boris Gershman, profesor asociat la Departamentul de Economie al Universității Americane din Washington. Cercetarea a vizat oameni din 95 de țări și teritorii de pe cinci continente.

Cei chestionați au dat răspunsuri la întrebări legate de credința lor în magie. Între altele au fost întrebați:

„Crezi în ochiul rău?"

„Crezi că anumiți oameni pot arunca blesteme sau vrăji prin care ar provoca lucruri rele cuiva?”

Descoperirile oamenilor de știință

Oamenii de știință, autori ai studiului au explicat de ce numărul celor superstițioși este atât de ridicat în Rusia. Acest lucru se datorează eșecului statului în gestionarea problemelor. Mai multe instituții au fost distruse, astfel că oamenii și-au pierdut credința în autorități. Ei le-au înlocuit cu alte „forțe”, supranaturale.

„Acest lucru este într-adevăr peste medie, deși departe de scorul maxim de 90 la sută. Motivele pentru care prevalența credințelor de vrăjitorie este atât de scăzută în Occident ajută și la explicarea de ce este ridicată în Rusia. Rusia este renumită pentru instituțiile sale distruse, inclusiv instanțele corupte (...) Este, de asemenea, o țară care oferă o plasă de siguranță socială foarte subțire și are o proporție mare de oameni vulnerabili la șocuri adverse (cum ar fi bolile și sărăcia) și astfel căută să își explice nenorocirile din viața lor și le atribuie unor puteri supranaturale precum vrăjitoria”, a explicat profesorul Gershman.

Potrivit explicațiilor, cei care cred cel mai mult în vrăjitorie sunt oamenii religioși și cei foarte săraci, conform rezultatelor studiului. Persoanele cu o situație economică „foarte bună” aveau doar 6% până la 7% mai puține șanse să creadă în vrăjitorie. În schimb, persoanele cu o situație precară, precum și cei foarte religioși aveau tendința de a crede mai mult în magie, conform Live Science.