Cel mai strălucitor spectacol ceresc: Cometa Leonard va străbate văzduhul pe 12 decembrie. Pregătiți binoclul! VIDEO

Cel mai strălucitor spectacol ceresc: Cometa Leonard va străbate văzduhul pe 12 decembrie. Pregătiți binoclul! VIDEO Cometa va putea fi văzută în weekend. sursă: pixabay

O cometă descoperită la începutul anului 2021 va trece, săptămâna viitoare, pe lângă planeta Terra. Oamenii de știință spun că aceasta ar putea să fie vizibilă și pentru pământeni. Va fi, probabil, cea mai strălucitoare cometă care va străbate cerul în anul curent. 

Este vorba despre cometa Leonard, care, în prezent, se îndreaptă spre periheliul său, adică spre cel mai apropiat punct de Soare. În astfel de puncte, cometele devin de regulă cele mai strălucitoare. În această lună, cometa Leonard ar putea să fie vizibilă pentru locuitorii de pe Terra.

Cometa Leonard se apropie de Terra pe 12 decembrie

Pe măsură ce cometa Leonard se va îndrepta spre Soare, va trece și pe lângă Pământ. Se va întâmpla pe data de 12 decembrie. Corpul ceresc nu se va afla la o distanță foarte mică de Terra. Potrivit calculelor specialiștilor din domeniu, cometa se la afla la o distanță de 34 de milioane de km.

După șase zile, adică pe data de 18 decembrie, cometa Leonard se va apropia „excepțional de mult” de planeta Venus, de care o va despărți doar 4, 2 milioane de km. Pe data de 3 ianuarie 2022, Leonard va înconjura Soarele la o distanță de aproximativ 90 de milioane de km.

Ne puteți urmări și pe Google News

Va fi vizibilă cometa Leonard de pe Terra?

Este foarte posibil ca trecerea cometei Leonard pe lângă planeta noastră să poată fi observată cu ochiul liber, pe cerul întunecat, spun oamenii de știință. Se poate, însă, să nu se întâmple așa. Cometele sunt imprevizibile, însă C/2021 A1 (Leonard) merită urmărită.

Cometele sunt corpuri difuze, nu puncte precise. Așadar, o cometă de magnitudine 4 nu va fi la fel de strălucitoare precum o stea de magnitudine 4, cu ochiul liber.

Cometa Leonard se află inițial pe cerul emisferei nordice, însă va deveni vizibilă din emisfera sudică în decembrie 2021 și ianuarie 2022, însă doar când cerul va fi întunecat. Și veți avea nevoie de un binoclu - unul obișnuit de 10×50 este o opțiune rezonabilă.

Corpul ceresc circulă cu o viteză ultra-rapidă

O caracteristică uimitoare a cometei Leonard este că este un corp ultra-rapid. Se deplasează cu 254.412 km/h sau 70,67 km/secundă în raport cu Pământul, potrivit earthsky. În ciuda vitezei sale incredibile prin vastul spațiu al sistemului nostru solar, nu vă așteptați să o vedeți zburând. În cazul în care veți norocoși pentru a o remarca, aceasta va arăta ca o stea neclară.

La fel ca planetele, cometele se deplasează în fața fundalului stelar, dar foarte încet, din cauza distanțelor mari implicate. Este posibil să observi mișcarea acestei comete doar dacă ești un observator atent și răbdător.