Cel mai spectaculos eveniment al ultimilor ani: Prăbușirea lui Florian Coldea | România lui Cristoiu
- Ion Cristoiu
- 17 ianuarie 2017, 19:04
Evenimentul cel mai spectaculos din punct de vedere istoric al istoriei acestor vremi a avut loc marți, 17 ianuarie 2017: Prăbușirea lui lui Florian Coldea.
Cum adică prăbușirea lui Florian Coldea? se vor întreba fanii Binomului SRI- DNA? Florian Coldea a fost trecut în rezervă.
Da, dar una e să treci în rezervă în cadrul unei festivități cu cununi de laur și alta e să treci, precum Florian Coldea, cu imaginea publică, imaginea care contează enorm cînd se scrie Istoria, de general care nu poate explica vacanțele cu omul de afaceri Sebastian Ghiță.
Da, dar una e să treci în rezervă cu mulțumiri publice din partea lui Klaus Iohannis, mai ales că tu l-ai făcut președinte, atrăgîndu-și ura multora, și alta e ca Rața mecanică să anunțe c-a semnat trecerea ta în rezervă cu lejeritatea cu care ar fi anunțat c-a semnat cumpărarea unei rochii de către Răvășitoarea.
Am zis evenimentul cel mai răsunător nu numai pentru că Florian Coldea a fost prezentat în ultima vreme drept Atotputernicul care juca țara pe degete, ci și pentru că trecerea sa în rezervă a necesitat o Operațiune complicată, în care s-au consumat multă energie și multă inteligență și au fost implicate multe persoane.
După moartea lui Stalin, Lavrenti Pavlovici Beria a redevenit șeful temutului KGB.
Atotputernic, de el se temeau toți membrii Prezidiului CC al PCUS.
Pentru a-l debarca- spun documentele- a fost nevoie de o ședință a prezidiului CC al PCUS pentru ziua de 26 iunie 1953. Hrușciov l-a atacat dur acuzîndu-l că e agent al spionajului britanic. După ce mai mulți membri ai Prezidiului s-au alăturat lui Hrușciov, s-a propus demiterea imediată a lui Beria. Potrivit unei înțelegeri cu Mareșalul Jukov, Malenkov a apăsat pe un buton și-n încăpere a intrat un comando militar care l-a arestat pe Beria. La Moscova au venit mai înainte o divizie de tancuri și o divizie de infanterie pentru a contracara o posibilă reacție a trupelor ministerului de Interne fidele lui Beria. Arestarea lui Beria a fost anunțată abia pe 10 iulie 1953. Pe 23 decembrie 1953, judecat în procedură de urgență, după tipicul proceselor născocite de el, Beria a fost condamnat la moarte și executat.
Desigur, păstrînd proporțiile România lui 2017 nu e Rusia lui 1953 și nici Florian Coldea nu e Lavrenti Pavlovici Beria.
Totuși, tocmai pentru că e vorba de o țară democratică, strădaniile urieșești de a-l înlătura pe Florian Coldea pot fi raportate la cele pentru a scăpa de Beria.
Și tocmai pentru că e o țară democratică din 2017, trecerea în rezervă a lui Klaus Iohannis, fără voia sa, și referirile lui Klaus Iohannis din discursul de marți, 17 ianuarie 2017, la amestecul Serviciilor în politică, toate sugestii că se încheie o Eră sinistră, pot fi comparate cu lichidarea lui Beria.
Un Comunicat SRI dat publicităţii marţi, 17 ianuarie 2017, pe la prînz, informează opinia publică despre rezultatul verificărilor întreprinse de Comisia internă în cazul Florian Coldea.
Să supunem Comunicatul verificării critice, instrument de lucru indispensabil oricui se vrea istoric al clipei.
Comisia a fost constituită pe 12 ianuarie 2017.
Potrivit Comunicatului SRI din 12 ianuarie 2017, „sînt analizate toate circumstanţele prezentate public, precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenentul Florian Coldea”.
De ce s-a constituit această Comisie?
Ne răspund primele rînduri ale Comunicatului din 12 ianuarie 2017:
„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Codea, care au fost supuse unor verificări preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau ale deontologiei profesionale”.
Comunicatul din 17 ianuarie 2017 face vorbire de un Raport al Comisiei, Comisie care, timp de 4 zile (nu cred c-a lucrat şi în dimineaţa lui 17 ianuarie 2017) a desfăşurat „o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă”.
Ca urmare a acestei investigaţii, Raportul prezentat Biroului Executiv al SRI, concluzionează că „din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să constituie încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare”.
În consecinţă, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a lui Florian Coldea.
Ce s-a întîmplat după acest moment?
Ne spune Comunicatul:
„În cadrul aceleiaşi şedinţe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de cînd exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea.”
Potrivit cererii lui Florian Coldea, directorul trebuia să accepte demisia din funcţie şi să-l lase în cadrul SRI ca şef de birou sau ca simplu ofiţer.
Directorul Eduard Hellvig – potrivit Comunicatului – cere preşedintelui României trecerea în rezervă a lui Florian Coldea.
Președintele se grăbește să semneze decretele, fără nici un comentariu, ceea ce înseamnă că Eduard Hellvig a avut aprobare de la Cotroceni pentru debarcarea lui Florian Coldea.
Trecea în rezervă înseamnă însă plecarea din SRI.
Plecarea din funcţie e o lovitură pentru Florian Coldea.
Plecarea din SRI la 46 de ani e însă o lovitură şi mai mare.
După bunul nărav românesc, un om plecat dintr-o funcţie, chiar şi cînd a fost pîinea lui Dumnezeu, înseamnă automat înhăţarea de către duşmani. Unii, făţiş pînă atunci, alţii pitiţi sub sensuri prietenoase.
Aşa cum am scris, Florian Coldea a fost prezentat în ultima vreme drept un Stalin din Pădurea Băneasa.
Nu ştiu dacă generalul a fost monstrul propus opiniei publice de duşmanii săi.
Ştiu însă că după 12 ani ca şef al Operativului, Florian Coldea şi-a făcut sute de duşmani.
Unii dintre aceştia l-au atacat şi cînd era atotputernic.
Alţii, cei mai mulţi, mai ales ofiţerii activi sau foşti ofiţeri, s-au temut de atotputernicul Florian Coldea.
Atotputernicul e un simplu rezervist.
El se poate apăra împotriva abuzurilor făcute de Autorităţi prin ameninţarea cu dezvăluiri incomode.
Nu se poate apăra împotriva campaniilor din presă.
Dacă rămînea cadru SRI se putea presupune că mai poate replica. cu mijloace specifice.
Trecut în rezervă, rămîne total expus campaniei de dezvăluiri.
Din cîte lasă să se înţeleagă, Comunicatul din 17 ianuarie 2017, rostul Comisiei a fost de a apăra onoarea şi demnitatea lui Florian Coldea.
Am scris însă în mai multe rînduri că adevărata Comisie de verificare e opinia publică.
Notam în acest sens într-un articol anterior De ce tace Florian Coldea? Vrea să mergă la eșafod ca general șpăgar?!
”Marea problemă a SRI e dată de realitatea că Florian Coldea e supus verificării în aceste zile nu de Comisia internă a SRI, ci de opinia publică.
Întrebării dacă Florian Coldea e un general șpăgar trebuie să i se răspundă de către SRI printr-un dialog cu opinia publică și nu prin înființarea unei Comisii interne.
Generalul Florian Coldea poate să iasă din verificările acestei Comisii mai nevinovat decît Fiul cel mic al Împăratului.
Pînă atunci, pînă la Comunicatul c-a fost găsit nevinovat, cele fapte precise din dezvălurile lui Sebastian Ghiţă – prezenţa la vila lui Ghiţă de la Cheia, vacanţele de lux peste hotare – sînt puncte de plecare pentru rostogolirea în spațiul public a unei imagini dezonorante despre Florian Coldea.”
Fanii lui Florian Coldea m-au suspectat de acuzarea Generalului c-ar fi șpăgar.
Nici vorbă de așa ceva. nu sînt eu omul să dau într-un căzut.
Scriam, cum scriu și acum, că gestionarea imaginii sale a fost catastrofală din partea Generalului.
Chiar dacă Divizia Presă a Binomului SRI-DNA (vezi Digi 24 – fanariotul acestei Divizii) s-a grăbit să deprindă din eveniment ca principală declararea lui Florian Coldea drept nevinovat de către Comisia SRI, în faţa Comisiei care e opinia publică, adevărata Comisie, Florian Coldea e vinovat.
Pentru ca în faţa Opiniei publice Florian Coldea să apară nevinovat s-ar fi impus, cum am scris de numeroase ori, ca SRI să precizeze chiar din 12 ianuarie 2017, după apariţia în 11 ianuarie 2017 a înregistrării despre vacanţa în Seychelles, potrivit documentelor depuse de Florian Coldea, c-a fost vorba de o acţiune în grup şi nu doar de una a familiilor Florian Coldea şi Sebastian Ghiţă.
Tot potrivit documentelor, ar fi trebuit ca SRI să precizeze că, în 1 februarie 2015, la vila de la Cheia, fost vorba de o masă dată în cinstea demisionarului George Maior.
Aceste precizări n-au fost date.
Timp de cinci zile, în timp ce SRI tăcea, tăcea şi Florian Coldea, în faţa Comisiei de verificare numită opinia publică, adversarii generalului – susțineau acuzații după acuzații.
Nici Comunicatul Comisiei SRI nu contribuie cu ceva la declararea drept nevinovat de către Opinia publică a generalului Florian Coldea.
Atît Comunicatul din 12 ianuarie 2017 cît şi Comunicatul din 17 ianuarie 2017, vorbesc de verificarea „tuturor afirmaţiilor din mass-media în ultima perioadă”. Cel din 12 ianuarie 2017 invocă „informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la domnul Florian Coldea”.
Să recunoaştem!
Pentru Comisia de verificare numită Opinia publică astfel de afirmaţii sînt apă de ploaie.
Ce-i aia „ultima perioadă”?
Ce-i aia „informaţii apărute în mass-media”.
Cuprinde doar dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă? Se referă şi la dezvăluirile altor ofiţeri SRI?
Se referă şi la dezvăluirile făcute de gazetari?
Se referă şi la reluarea de către presă a acuzaţiilor aduse de Elena Udrea şi Alina Bica?
Se referă şi la acuzaţiile aduse de Traian Băsescu?
Dacă se limita doar la cele 8 episoade ale lui Sebastian Ghiţă, Comunicatul se referea la cele despre vacanţe, sau şi la cele despre autostradă?
Sebastian Ghiţă susţine că la Cheia Florian Coldea l-a ameninţat pe Victor Ponta cu arestarea dacă face autostrada.
Cum s-a apărat Florian Coldea?
A prezentat înregistrarea discuţiei?
Nu pun la îndoială apărarea lui Florian Coldea în faţa Comisiei.
Pun la îndoială convingerea Conducerii SRI că prin Comunicatul din 17 ianuarie 2017 Comisia de verificare numită Opinia publică n-a fost deloc convinsă.
Sau, mai ştii, poate asta s-a şi urmărit?!
Cînd e vorba de cel suspectat a fi Beria al României lui 2017, nici un mijloc nu e ocolit pentru a-l prăbuși.