DISPARI ÎN 32 DE SECUNDE. Doar de o jumătate de minut au avut nevoie doi indvizi mascaţi ca să jefuiască o bancă din Constanţa, de unde au fugit cu 69.000 de lei.
Doi indivizi mascaţi au pătruns ieri-dimineaţă, la 8.56, într-o sucursală din Constanţa a Băncii Carpatica, aflată lângă Casa de Cultură, în zona centrală a oraşului.
Cei doi au avut nevoie de numai 32 de secunde ca să ia banii, 69.000 de lei, şi să dispară. Poliţiştii spun că este un adevărat record pentru România. În Constanţa s-au instituit filtre la ieşirile din oraş pentru depistarea suspecţilor. Aşteptaţi de o maşină
Jaful a avut o desfăşurare parcă inspirată din filmele americane. Unul dintre indivizii mascaţi a intrat în bancă şi i-a pus pistolul la gât paznicului vârstnic, iar celălalt i-a aruncat o geantă sport unei casiere căreia i-a porun cit s-o umple. Femeia, aproape paralizată de spaimă, a îndesat în geantă toţi banii din casă. Când caseira a terminat, cei doi au luat geanta şi, sub privirile îngrozite ale celor şapte angajaţi ai băncii şi ai singurului client care se afla înăuntru la acea oră, au dispărut.
La ieşire, au dat nas în nas cu un client care voia să intre în bancă. L-au împins, au fugit pe platforma din faţa blocului şi-au scos măştile în timp ce alergau, au traversat o stradă şi au ajuns pe o alee unde îi aştepta o maşină, apoi au dispărut. În timpul jafului, o angajată a băncii a reuşit să-i atragă atenţia unei colege dintr-un birou mai izolat. „
Femeia a apăsat butonul de panică, apoi a sărit pe geam şi a fugit la noi, la Casa de Cultură. Colega noastră, Kati, a sunat la 112”, spune Valerică Piloiu administratorul Casei de Cultură.
Agenţii firmei care monitorizează banca au sosit la faţa locului în două minute. „Hoţii au acţionat foarte repede. Când am ajuns noi, fugiseră”, declară Vasile Buzatu, directorul firmei de securitate. În scurt timp, la faţa locului au ajuns poliţia, procurorii şi rude ale angajaţilor. Zona a fost încercuită şi a început audierea angajaţilor băncii.
Se caută imagini la magazinele din împrejurimi În timp ce criminaliştii luau amprente, un câine poliţist încerca să ia urma hoţilor. „Pe paznic l-au ameninţat cu un pistol. Au sustras, sub ameninţare, 69.000 lei şi au dispărut foarte repede”, declară agentul-şef Anda Drăgulescu, purtător de cuvânt al IPJ Constanţa.
Jaful a fost înregistrat de camerele de supraveghere ale băncii, dar procurorii nu au părut mulţumiţi de imagini, aşa că au căutat şi eventuale înregistrări de la magazinele vecine. În ajutorul poliţiştilor constănţeni au sosit şi doi reprezentanţi ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR.
CUM E LA ALŢII În Olanda nu au loc spargeri de bănci În timp ce peste 80% dintre unităţile bancare din România fie nu sunt păzite, fie au renunţat la paznici înarmaţi sau nu-şi asigură seifurile şi efectuarea tranzacţiilor - după cum a arătat ultimul raport de control al poliţiei -, în statele din Europa de Vest este aproape imposibil să jefuieşti o bancă şi să scapi nepedepsit.
Spre exemplu, în capitala Olandei, clienţii nu pot intra într-o unitate bancară fără a fi identificaţi înainte, iar personalul băncilor este pregătit periodic de poliţişti pentru a reacţiona prompt în cazul unui atac. Mai mult, potrivit şefului poliţiei din Amsterdam, Welten Bernard, sediile unităţilor financiare sunt supravegheate video chiar din dispeceratul poliţiei.
„În cazul unui atac, poliţiştii pot vedea în timp real ce se întâmplă, prin simpla apăsare a unui buton, iar ulterior, agresorii sunt urmăriţi prin camerele video de pe străzi. (...) În prezent, în Amsterdam nu există asemenea jafuri şi pentru că nu există bani în bănci, la vedere. Atunci când un client vrea să ridice bani, aceştia îi sunt aduşi dintr-un compartiment îndepărtat de spaţiul public al băncii”, a conchis Bernard.
Un exemplu este şi capitala Lituaniei, Vilnius, unde, datorită măsurilor de securitate, poliţia a avut de-a face doar cu o tentativă eşuată de jaf la o bancă. „A fost o perioadă în care bancomatele erau atacate zilnic, dar aceste atacuri au fost eliminate prin sporirea măsurilor de protecţie”, a precizat, la rândul să, şeful poliţiei din Vilnius, Kestutis Lanciskas.