Cel mai puternic semnal îl transmite Germania! Se va face orice pentru pacea din Balcani

sursa: Twitter

Ministrul german de externe Annalena Baerbock vizitează Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Serbia şi Moldova, care se învecinează cu Ucraina aflată în război cu Rusia. Ministrul de externe a cerut un angajament european mai mare față de țările din Balcani care se confruntă în ultimul timp cu amenințări serioase.

Annalena Baerbock, șefa diplomaţiei germane, a ajuns joi în Bosnia și Herțegovina. Țara s-a confruntat în ultimele luni cu ameninţări secesioniste din partea entităţii sârbe.

 Atacul rusesc asupra Ucrainei este un punct de cotitură care arată foarte clar că Europa trebuie să fie pregătită să investească strategic în securitatea sa pe termen lung”, a declarat miercuri politicianul Verzilor, înainte de a pleca într-o călătorie în Balcani și Republica Moldova. care va dura câteva zile. Pacea pe care o avem astăzi în Balcanii de Vest poate să nu fie perfectă – dar este prețioasă, a subliniat Baerbock.

Baerbock a explicat că Germania are un interes fundamental ca Balcanii să nu mai fie neglijaţi, mai mult a subliniat că Rusia nu are niciun interes pentru un viitor european

Am dezamăgit și neglijat multe dintre aceste țări în ultimii ani. Actori precum Rusia, care nu au niciun interes pentru un viitor european și nu se sfiesc să reaprindă conflicte nerezolvate, împing în acest flanc deschis. Ea a spus că dorește mai presus de toate să asculte ce se așteaptă oamenii din Balcanii de Vest - dar și să clarifice că nu vom abandona această regiune din inima Europei sub influența Moscovei.

Berlinul nu va permite ca pacea să fie pusă în pericol

Baerbock se va întâlni pentru prima dată cu omologul său Bisera Turkovic, joi, la Saraievo, capitala Bosniei-Herţegovinei. Ulterior, este planificată o întâlnire cu Înaltul Reprezentant al comunității internaționale, fostul politician CSU Christian Schmidt. Ministrul va vizita apoi Kosovo și Serbia joi și vineri. Sâmbătă, Baerbock plănuiește să poarte discuții în Republica Moldova, care se învecinează cu Ucraina.

Annalena Baerbock a anunțat o prezență mai puternică a Germaniei în Balcanii de Vest, subliniind că Berlinul nu va permite ca pacea să fie pusă în pericol.

De la sfârşitul războiului intercomunitar (1992-95), soldat cu aproape 100.000 de morţi, Bosnia și Herțegovina este împărţită în două entităţi, una sârbă (Republika Srpska) şi una croato-musulmană, unite de un guvern central.

„Trebuie să asigurăm pacea în Bosnia”

Entitatea sârbă a lansat în decembrie un proces de retragere din trei instituţii cruciale – armata, justiţia şi fiscul -, provocând temeri cu privire la starea ţării sau chiar de un nou conflict.

Trebuie să asigurăm pacea aici, în Bosnia, şi trebuie să luptăm împotriva celor care pun pacea în pericol. Nu vom permite ca pacea să fie pusă în pericol. În calitate de principal donator bilateral al Bosniei şi Herţegovinei, îi vom sprijini doar pe cei care se angajează să consolideze ţara. Nu pe cei care lucrează pentru dezintegrarea şi slăbirea statului. Aduc un mesaj foarte clar: Germania va fi mai prezentă aici, în ţara dumneavoastră şi în Balcanii de Vest, a spus Annalena Baerbock.

La rândul său, liderul politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, care este reprezentantul sârb al preşedinţiei bosniace, a părut că vrea să liniştească Berlinul.

Am explicat că nu a existat o mişcare legată de secesiune în Bosnia şi că a fost o luptă politică internă pentru poziţia constituţională a Republicii Srpska, a declarat el, după întâlnirea cu ministrul german, potrivit deutschland.de.