Cel mai puternic lider al lumii a decis unde va face prima sa vizită externă. Cu cine se va întâlni în această lună
- Simona Stupar
- 5 mai 2017, 12:30
Donald Trump a declarat, ieri, că va folosi prima sa vizită externă de la începutul mandatului său de președinte pentru a acoperi mai multe probleme de politică externă din acest moment.
Trump va vizita Israelul, Vaticanul și Arabia Saudită, în prima sa vizită externă. Președintele va participa la reuniunea NATO de la Bruxelles (25 mai) și la Summitul G7 din Sicilia (26 mai), la finalul acestei luni, potrivit unui oficial al administrației de la Wasington.
La început, în Arabia Saudită se va întâlni cu „lideri din lumea musulmană”, a explicat trump, încercând să descrie ceea ce el a numit „o nouă fundație pentru cooperare cu aliații noștri musulmani pentru combaterea terorismului, etxremismului și a violenței”, scrie The Guardian.
El a susținut că SUA nu vor spune oamenilor cum să-și trăiască viața, dar vor încerca să ajute la crearea unui viitor mai drept pentru tineri musulmani, în țările lor.
Anunțul vizitei în Israel vine după întâlnire de miercuri cu liderul palestinian Mahmoud Abbas și promisiunile lui Trump de a media pacea în conflictul israeliano-palestinian.
De asemenea, liderul SUA s-a întâlnit cu cardinali catolici, joi, înainte de a confirma călătoria sa la Roma și la Vatican, pentru a-l întâlni pe Papa Francisc. Urmează summitul liderilor NATO; unde problema anexării Crimeei, a războiului din Ucraina și a presiunilor asupra Europei de Est vor fi subiecte importante pe agendă. Va pleca poi la summitul G7, din Sicilia, care precede summitul G20 din Germania, în iulie, unde Trump îl va întâlni în premieră pe Vladimir Putin.
Un oficial de la Casa Albă a explicat itinerariul: „Această conversație a început cu saudiții la scurt timp după alegeri. Ei ne-au contactat dorind să înceapă o nouă relație cu America. Ei cred că există foarte multe oportunități pentru că oamenii se bucură să aibă de-a face cu președintele”. Oficialul a adăugat că Trump a expus obiectivele pentru regiune: stârpirea radicalizării, pe termen lung, lupta contra ideologiei extremiste, stoparea finanțărilor pentru organizațiile care comit acte de terorist și radicalizează tineri; implicarea mai multor parteneri din regiune în aceste obiective și contracararea Iranului și a Statului Islamic.
Arabia Saudită a fost aleasă datorită faptului că găzduiește două moschei sfinte: în Mecca și Medina - ceea ce o face potrivită pentru o adunare a liderilor lumii islamice, spune oficialul american. „În ultimii 10 ani, nu pot spune că ne-am îmbunătățit relația, ca țară, cu lumea islamică, Dimpotrivă, entuziasmul extraordinar pe care îl văd în discuții cu lideri ai lumii islamice despre potențialul colanorării cu președintele Trump, ei toți vorbesc despre „oportunitate istorică”, „resetare” și „ne-am simțit abandonați”.
„Chiar cred că este o oportunitate importantă. Ceea ce văd acum din partea conducerii este o dorință reală de a încerca. Cred că împărtășim aceleași obiective și vom vedea dacă putem lucra împreună pentru a le atinge”, a mai spus el. Întrebat dacă va avea întrevederi și cu alți lideri, oficialul a răspuns: „Ceea ce pot spune, în special cu acest președinte, orice este posibil întotdeauna și orice se poate schimba”.