Oamenii de ştiinţă au făcut un mare pas înainte spre măsurarea perfectă a timpului odată cu dezvoltarea unui ceas care pierde doar o secundă la fiecare 300 de milioane de ani, scrie The Telegraph.
Cercetătorii susţin că noul ceas atomic este de două ori mai precis decât cronometrele folosite în prezent la stabilirea zonelor temporale şi a sistemelor de sateliţi. Asemenea predecesorilor săi, ceasul pe bază de atomi de stronţiu de la Universitatea din Colorado, utilizează vibraţia naturală a atomilor pentru a contoriza trecerea timpului.
Ceasul îmbunătăţeşte "efectul de pendul" al atmoilor prin păstrarea acestora într-o rază laser la o temperatură de aproape minus 273 de grade.
"Un atom este compus dintr-un nucleu şi mai mulţi electroni care urmăresc o orbită foarte bine definită în jurul nucleului", a spus profesorul Jan Thomsen, un specialist în fizică nucleară al Universităţii din Copenhaga, care a participat la experimentele Universităţii din Colorado, adăugând că "o rază laser concentrată poate forţa un electron să penduleze între aceste orbite".
Chiar dacă îmbunătăţirea preciziei este de doar o fracţiune de secundă, aceasta este foarte importantă când vine vorba de măsurarea distanţelor foarte mari - de exemplu, determinarea distanţei către galaxii îndepărtate din spaţiu.