Spitalul Pediatric Monobloc din Cluj-Napoca a primit finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 150 de milioane de euro. Alin Tișe a declarat că suma acoperă integral costurile necesare ridicării noului spital.
Spitalul Pediatric Monobloc va fi construit pe un teren de 16 hectare din zona Becaș, teren aflat acum în proprietatea Consiliului Județean Cluj. Suprafața va fi aproape dublă față de cea a actualului spital de copii clujean. Noul spital va reuni toate secțiile actualului Spital de Copii, care în prezent își desfășoară activitatea în 14 clădiri aflate în 9 locații diferite din Cluj-Napoca.
Spitalul pediatric va avea o suprafață de 40.000 mp și va dispune de aproximativ 600 de paturi. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca are în prezent 25.000 mp, astfel, viitorul spital care va fi construit fiind semnificativ mai mare față de acesta.
„Demersurile făcute de către mine la nivelul prim-ministrului și a europarlamentarilor s-au concretizat prin finanțarea Spitalului de copii cu suma de 150 de milioane de euro. Este un proiect uriaș pentru Consiliul Județean și totodată, esențial pentru clujeni. Mă bucur că putem realiza acest spital de copii, atât de important pentru clujeni!”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
Suma obținută prin PNRR acoperă integral costurile Spitalului Pediatric Monobloc.
Noul spitalul va fi construit pe un teren primit de Consiliul Județean de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) în cartierul Borhanci și va fi cel mai modern spital pediatric construit vreodată în România.
Încă din vara anului trecut, Consiliul Județean Cluj a încheiat contractul privind întocmirea documentațiile topografice și cadastrale pentru terenul pe care va fi construit Spitalul Pediatric Monobloc.
Fiind la intersecția cu viitoarea Centură Metropolitană, poziționată foarte aproape de tronsoanele rutiere majore ale Clujului, locația spitalului este una accesibilă. În prezent, se află în desfășurare un concurs internațional de soluții pentru proiectarea spitalului. Concursul se va încheia în luna iunie. Începerea execuției este estimată pentru anul 2022, iar valoarea proiectului este de 120 milioane de euro, astfel, finanțarea primită prin PNRR reușind să acopere întreaga investiție.