Cel mai mare exerciţiu de salvare de pe Marea Neagră a forţelor române
- Cristina Mathias
- 26 mai 2015, 17:04
În prezenţa miniştrilor Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, şi cel al Apărării, Mircea Duşa, la Mangalia, judeţul Constanţa, a avut cel mai mare exerciţiu de salvare a unor migranţi şi de intervenţie în caz de calamitate. Este pentru prima oară după tragedia de pe Lacul Siutghiol când sute de oameni de la Ministerul Afacerilor Interne, ai Ministerului Apărării acţionează, în sistem integrat, alături de personal de la Ministerul Transporturilor şi al Sănătăţii, într-o misiune de salvare.
Sute poliţişti de frontieră, pompieri şi personal SMURD - de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) – alături de militari ai Armatei au folosit nave de luptă, elicoptere şi au simulat două situaţii grave, fiind coordonați de Gabriel Oprea. Prima se referea la salvarea unor migranţi aflaţi într-o navă eşuată, iar al doilea a presupus intervenţia în cazul unui accident ecologic. În largul mării, la Mangalia, navele poliţiei de Frontieră, elicopterele MAI şi MApN au intervenit, cu ajutorul scafandrilor, pentru a-i recupera pe pasagerii aflaţi într-o navă pe cale să se scufunde. Pe mal, echipajele ISU şi ambulanţele Ministerului Sănătăţii au simulat acordarea de ajutor unor persoane grav afectate de un accident ecologic, cu consecinţe deosebit de grave.
Practic, Gabriel Oprea, în calitatea sa de președinte al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, a toţi şefii de la Armată, de la Poliţie, Poliţie de Frontieră şi pompieri la evaluarea activităților de pregătire și antrenament pentru salvare pe mare derulate în perioada 04 - 25 mai a.c. Acțiunea, intitulată „SARPOL 2015”, s-a desfășurat în apele teritoriale ale României, pe parcursul a trei săptămâni, la aceasta participând Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Sănătății, alături de autoritățile publice locale, operatori economici privați și organizații non-guvernamentale. „România are o capacitate ridicată de reacție, intervenție și gestionare a unor situații speciale la Marea Neagră și frontiera maritimă a României, care este o frontieră sigură. De altfel, România asigură protecția frontierei de est a Uniunii Europene, peste 1.100 de km. Așa cum am spus de fiecare dată, România are argumentele să fie stat membru al Spațiului Schengen, iar acest obiectiv este unul important, aș putea spune strategic pentru noi. Pentru ceea ce urmează în perspectivă, pot spune ca viceprim-ministru pentru securitate că România are o foarte bună colaborare cu Bulgaria și Turcia – state partenere NATO – iar această relație ne ajută să avem o abordare integrată inclusiv față de fenomenul migraționist. La viitorul exercițiu de acest gen pe care îl vom organiza intenționăm să invităm și Bulgaria și Turcia, în condițiile în care abordarea problematicii migraționiste în Marea Neagră trebuie să fie una comună”, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea, la Concluziile Exercițiului SARPOL 2015.
Practic, este pentru prima oară, după prăbuşirea unui elicopter SMURD în Lacul Siutghiol – tragedie în care au murit patru oameni – când, la o astfel de intervenţi participă toate forţele disponibile, din diferite ministere.